Közösségi adakozásból árulna autóra ragasztható kis-magyarországos matricákat a benzinkutakon

INTERNET
2018 december 21., 06:40

Egy első látásra egészen meghökkentő projektre kezdett közösségi pénzt gyűjteni az Indiegogón Cseh Gábor, egy Berlinben élő magyar férfi, ráadásul több nyelven, nemzetközi közönséghez szólva:

a bevételből autók farára ragasztható, Magyarország-térképes matricákat fognak gyártani és terjeszteni. De nem akármilyen, hanem a mostani, 1921 óta hivatalos, ha úgy tetszik kis-Magyarország térképét ábrázoló matricákat. Az akció nem véletlenül nemzetközi: a támogatók a pénz befizetése ellenében választhanak, hogy melyik, velünk szomszédos ország térképes autósmatricáját kérik, az akció elindítója pedig a bevételből magyar matricák gyártását és terjesztését finanszírozza.

A támogatók rendelhetnek úgynevezett oktatócsomagot, amiben Magyarország és a szomszédainak térképmatricája található, vagy - egy másik csomagban - kérhetik csak a saját országukét is. Az innen befolyt összegekből megadott számú magyar matricát gyárt az ötletgazda.

Az egész akciót egy profin megcsinált animációs film magyarázza el angol nyelven, a matricacsomagok mellé pedig még egy ezekhez járó okostelefonos appot is lefejlesztettek.

link Forrás

Az ötlet annyira különlegesnek tűnt, hogy cseten meg is interjúvoltam Cseh Gábort.

444: Ez most vicc vagy komoly? Csak mert viccnek kicsit drágának meg kidolgozottnak tűnik.

 Cs. G.: Teljesen komoly. Remélem, elérem vele a célt.

444: Ami micsoda? Jól értem, hogy az, hogy Magyarországon végre lehessen mai Magyarország vagy kis-Magyarország, vagyis nem Nagy-Magyarország-alakú autómatricát is kapni?

Cs. G.: Igen. A cél az, hogy legyen ugyanannyi kismagyar mint nagymagyar azáltal, hogy beszélunk róla es mindenhol kapható.

444: Mert amúgy tényleg nem lehet?

Cs. G.: Én 2 évig kérdeztem meg minden tankolásnál, hogy milyen H betűs vagy felségjelzésmatrica kapható. Sehol nem volt olyan, ami a mai országot mutatta. Általában volt viszont nagy-magyarországos.

444: De miért tartod annyira fontosnak ezt a témát, hogy a saját idődből és pénzedből ennyit áldozz rá?

Cs. G.: Mert kínos látni a nagymagyar matricákat az autókon, még kínosabb nem látni normális matricát evvel szemben.

444: Mennyiben lenne jobb az élet, ha bejönne a gyűjtés és megjelennének a kocsikon a korrekt-Magyarország matricák?

Cs.G.: Sokat dolgoztam a szomszédos országokkal, országokban, piacokon. Mindig zavart, hogy otthon a sajtóban az összes szomszédos országról 90%-ban rosszat lehet csak olvasni. Ezen is kéne hosszú távon változtatni, ennek alapfeltétele, hogy ne egy sértődött-bántott helyzetből viszonyuljunk hozzájuk. A cél végülis a megbékélés a Kárpát-medencében

444: Miért csináltad meg nemzetközire a kampányt? Gondolod, hogy a szomszédainkat ennyire érdekli Magyarország mentálhigiénés helyzete?

Cs. G.: Azért kezdtem bele, mert itt Kreuzbergben is szembejött a nagymagyar matrica a házunk előtt egy német rendszamú dél-koreai gyártmányú autón. És igen, azt gondolom, hogy másokat is érdekelhet, hogy mi lenne, ha lehetne kapni rendes matricát is. Amíg nem lehet, nem tudjuk mi lenne, ha lehetne.

444: Tegyük fel, sikeres az akció. Konkrétan hogy tervezed terjeszteni a matricákat?

Cs.G.:  A támogatasból legyártott matricákat részben benzinkutakon árusítanánk (ha pénzért van, nem vész el, nem tűnik el), illetve a jópofa helyeken ingyen is elérhetővé tennénk.

444.: És mi van, ha nem sikeres az akció és nem jön össze a kitűzött 97849 euró?

Cs.G.: Mindenkeppen megy a projekt. Annyit biztosan legyártok, amennyi kijön a befizetett támogatásokból.

444.: A profi animációs filmtől kezdve az appon át több olyan eleme van a projektnek, ami nyilván pénzbe került. Mennyit tettél bele ebbe a sajátodból.

Cs.G.: Kevesebb. mint 10 ezer euró a költségvetés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.