Trump kicsúfolta az indiai miniszterelnököt, mert az könyvtárat épített Afganisztánban

külföld
2019 január 04., 05:45

Donald Trump legendásan gyűlöl olvasni. Legközelebbi munkatársai saját bevallásuk szerint is vért izzadnak, hogy lehetőleg egy, pontokba szedett oldalra húzzák össze a nélkülözhetetlen nemzetbiztonsági tájékoztatók szövegét, mert egy oldalt talán még Trump is képes elolvasni és felfogni. Biztos, ami biztos, a legtöbb tájékoztatást képekben adják neki, mert a képek állítólag legalább egy kicsit lekötik a figyelmét.

Ennek ismeretében talán nem meglepő, hogy csütörtöki sajtótájékoztatóján, amin éppen amellett próbált érvelni, hogy miért is kéne az Egyesült Államoknak kevesebb pénzt befektetnie külföldön, váratlanul azon kezdett gúnyolódni, hogy Narendra Modi indiai miniszterelnök mindig a könyvtárról beszél, amit indiai támogatásból építettek Afganisztánban.

"Nekünk meg meg kéne köszönnünk a könyvtárat. Fogalmam sincs, hogy azt ki használná Afganisztánban" - mondta.

Trump a történettel megint csak azt próbálta szemléltetni, hogy miközben az Egyesült Államok milliárdokat költ el Afganisztánban, a szövetségesei átverik. A valóságban India 2011 óta 3 milliárd dollárnyi segélyt nyújtott Afganisztánnak a tálib rezsim megdöntése óta. Indiai támogatásból épült fel például Kabul egyik legmenőbb gimnáziuma, ahol évente ezer afgán diák tanulhat indiai ösztöndíjból. Az pedig széles körben elfogadott nézet, hogy az oktatás az egyik leghatékonyabb módszer annak megelőzésére, hogy a szélsőségesek újra megerősödhessenek, mert ez ad lehetőséget arra, hogy a felnövekvő afgán generációk műveltek és képzettek legyenek, így több lehetőségük legyen az előrejutásra.

India amúgy már csak geopolitikai okokból is az amerikaiak egyik legfőbb támogatója Afganisztánban. A tálib uralom alatt Afganisztán az Indiában működő iszlám szélsőségeseknek is mentsvára volt. India ezért komoly támogatója a tálibellenes erőknek - és részben India aktivitása lehet a magyarázata annak is, hogy Pakisztán továbbra is inkább a szélsőségesekkel tart fenn kapcsolatot Afganisztánban. (Via Amerika Hangja)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.