Kiszűrnék a civil szervezeteket, amiknek céljaival a kormány nem ért egyet

POLITIKA
2019 január 07., 11:14

A Mérce szemlézte az Echo Tv Jó reggelt! című műsorát, aminek Szalay-Bobrovniczky Vince civilügyi államtikár volt a vendége. Szalay-Bobrovniczky arról beszélt, hogy milyen állami támogatásra pályázhatnak a civilek, amikor a műsorvezető arról érdeklődött, hogy fogják közülük az álcivileket kiszűrni.

Műsorvezető: Hogyan lehet kiszűrni, egyáltalán ki lehet-e szűrni az álcivileket?

Szalay-Bobrovniczky Vince: Hát ki lehet szűrni, igen, oda kell figyelni. Ez egy fontos törekvésünk, hogy a valódi civil szervezetek jussanak támogatáshoz, akik a társadalom számára hasznos munkát végeznek, adott esetben terhet vesznek le az  állam, illetve az önkormányzatoknak válláról. Ilyen szerveteket szeretnénk támogatni, és ilyen szervezeteket fogunk is támogatni. (...) 

Igyekszünk kiszűrni minden olyan szervezetet, amelyikről úgy gondoljuk, hogy nem végez valós munkát,  hanem alapvetően olyan politikai célokat kíván megvalósítani, amelyekkel nem értünk egyet.

Eleve nem egyértelmű, hogy mitől "politikai" természetű egy civil szervezet célja, és kinek az egyetértését kéne bírnia a támogatáshoz. Hogy ezek alapján az utcán élő embereket ellátó önkéntesek például politikai célt valósítanak-e meg, és azzal egyetért-e Szalay-Bobrovniczky Vince vagy a kormány. Egyáltalán, az sem világos, hogy a közpénzből osztott támogatásnak miért feltétele a politikai egyetértés, mitől érdemesebb az adófizetők forintjaira a pártpolitikai plakátkampányokban és Békementekben utazó CÖF-CÖKA, mint a közérdekű adatokért küzdő Transparency, vagy a hátrányos helyzetűek jogiért pereskedő TASZ.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.