A McDonald's elvesztette a Big Mac európai védjegyét

gazdaság
2019 január 15., 18:08

Kedden az ír Pat McDonagh komoly sikert ért el az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) előtt a Guardian cikke szerint: a hivatal eltörölte a McDonald's európai védjegyét a Big Mac márkanév használatára, ezzel pedig lehetőséget teremtett McDonagh saját étteremlánca, a Supermac számára, hogy kiléphessenek az európai piacra. 

A Supermac egy galwayi vállalat, McDonagh 1978-ban alapította, jelenleg 106 éttermük van Írországban és Észak-Írországban, és bár az elmúlt években szerettek volna terjeszkedni Európában, de a McDonald's ezt arra alapozva támadta meg, hogy a Supermac's és a Big Mac nevek hasonlítanak egymásra. 

A McDonald's ugyanis világszerte élelmiszerként és étteremnévként is levédette a Big Mac kifejezést, és erre alapozva érveltek a SuperMac név ellen. 

A Supermac viszont válaszul ezt a védjegyhasználati jogot támadta meg az EUIPO-nál, és a hivatal nekik adott igazat, mivel szerintük se bizonyítható, hogy a védjegytulajdonos ténylegesen használata a védjegyet arra, amire levédette.

McDonagh a jogi küzdelmet Dávid és Góliát összecsapásához hasonlította, és mivel a döntés épp az újabb jelentős brexit-szavazás napján történt, kitért arra is, hogy ez az eset is az EU-s tagság jelentőségét mutatja. 

A McDonald's fellebbezhet a döntés ellen, amelyet egyelőre nem kommentáltak.  (Guardian, Irish Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.