Az ügyészség nem találja az Elios-ügy egyik feljelentését :(

bűnügy
2019 február 14., 08:03
comments 173

A Népszava ír arról, hogy az ügyészség „nem találja” azt a feljelentést, amelyet Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője tett tavaly az Elios-ügyben a hatóságok bűnpártolásnak tűnő magtartása miatt ismeretlen tettes ellen, hivatali visszaélés gyanújával. 

A lap információi szerint az ORFK a feljelentést 2018 augusztusában továbbította a  Központi Nyomozó Főügyészséghez, ott viszont a jelek szerint elveszett. Jávor érdeklődésére ugyanis az elmúlt napokban sem az ügyszám, sem a feljelentő neve, sem az Elios név alapján nem találták. 

Korábban volt már egy feljelentés, amit az Elios és a pályázatok kiírója közötti összeférhetetlenség és összejátszás ügyében, amit az LMP tett meg, és ahol bűncselekmény hiányára hivatkozva ért véget a nyomozás. A Jávor-féle feljelentésben viszont azt kéne vizsgálni, hogy megvalósult-e a bűnpártolás vagy más hivatali visszaélés a kedvezményezett önkormányzatok, illetve a Miniszterelnökség részéről. 

A héten derült ki az is, hogy a magyar kormány kiveszi az Európai Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, és az EU csalás elleni hivatala, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit. 

„Bölcs döntés, amely megoldja az Európai Unió problémáját, de a magyar adófizetőkét nem.” – nyilatkozta erről Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának néppárti elnöke a Népszavának. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.