A német tudósok 16,5 ezer eurót fizetnek, ha 60 napig fekszel egy ágyban

TUDOMÁNY
2019 március 29., 07:32

A német űrkutatók 16,5 ezer eurót ígérnek azoknak az önkénteseknek, aki vállalják, hogy 60 napig ki sem kelnek az ágyból. Ezzel akarják ugyanis tesztelni a súlytalanság emberi testre gyakorolt negatív hatásait.

A kölni German Aerospace Center a kutatással - amibe 12 nőt és 12 férfit vonnak be -meg akarják érteni milyen hatással lehet a súlytalanság az űrhajósokra, ha azok a Holdra vagy a Marsra utaznak. A hosszú ideig tartó súlytalanság ugyanis izomsorvadást okozhat, csökkentheti a szív-és érrendszeri funkciókat és a testnedvek is inkább a csak a test felső részében áramlanak. És még többek között erőtlenséget, szédülést, mozgásszervi betegségeket okozhat, de zavarok léphetnek fel belsőfül keringésében is, és még ott van a hátfájás is.

A résztvevőket egyszemélyes szobákban helyezik el, a kísérlet ideje alatt az étkezést, a szórakozást, a zuhanyzást, de még a vécézést is az ágyban fekve kell megoldaniuk. Látogatókat pedig nem fogadhatnak. Az ágyakat pedig 6 fokos szögben megdöntik, hogy ezzel szimulálják a testnedvek átrendeződését a súlytalanságban.

A NASA és az Európai Űrügynökség által finanszírozott kísérletet két körben bonyolítják le. Az első március 25-én kezdődött, a második 12 önkéntes szeptemberben fekszik neki. A kutatók továbbra is várják az önkéntesek jelentkezését, főleg nőkét. A részvételnek feltétele, hogy az önkéntes tudjon németül.

A kártérítésként is értelmezhető díj mellett a kutatók azt ajánlják, hogy a 60 nap alatt elfelejthetik a házimunkát, tanulhatnak, tévézhetnek, és elgondolkozhatnak, mégis mit akarnak az élettől. (Deutsche Welle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.