Erdogan elbukhatja Ankarát és akár Isztambult is

külföld
2019 március 31., 21:08
comments 286
photo_camera Recep Tayyip Erdogan török elnök Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Törökországban vasárnap önkormányzati választásokat tartottak, és 90 százalékos feldolgozottságnál úgy látszik, hogy a legerősebb ellenzéki párt, a kemalista republikánusok (CHP) jelöltje, Mansur Javas nyeri az ankarai választást Recep Tayyip Erdogan pártjának, az  Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) jelöltje előtt. 

Javas több mint 50 százalékot kapott, és szűk 3 százaléknyi előnye van Erdogan embere, Mehmet Özhaseki előtt. Az elmúlt 16 évben - mióta Erdogan vezeti az országot - nem fordult elő, hogy ne az AKP nyert volna Ankarában.

Még ennél is nagyobb a küzdelem Isztambulban, ahol 98 százalékos feldolgozottságnál  Binali Yildirim volt AKP-s miniszterelnök előnye alig 0,2 százalék a republikánus Ekrem Imamoglu előtt. Izmirben a CHP-s Mustafa Tunc Soyer simán győzni fog. 

Azért az AKP a pártokra leadott szavazatok tekintetében még mindig simán többet kapott mint a CHP (46-31), de a szoros eredmény intő jel Erdogannak, aki az elmúlt hónapokat intenzív kampányolással töltötte, és életbevágónak nevezte a voksolást.

A népszerűség érzékelhető hanyatlása a török líra gyengélkedésével is összefügg: a helyi pénznem a tavalyi választás után 30 százalékkal zuhant be, megugrott az infláció és a munkanélküliség, és ezt a választók szavazattal büntették. Erdogan szerint mindez a gonosz nyugatiak bosszúja ellene. Nem bírták nézni, hogy Törökország milyen szépen fejlődött. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.