Titokban fényképezte egy nő altestét egy dél-koreai tévésztár

külföld
2019 július 09., 07:24
Dél-koreai nők demonstrálnak azért, hogy a rendőrség lépjen fel hatékonyabban a "molka"-jelenség, vagyis az ellen, hogy rejtett kamerákkal készítenek róluk felvételeket közvécékben, öltözőkben, amiket aztán a neten vetítenek.
photo_camera Dél-koreai nők demonstrálnak azért, hogy a rendőrség lépjen fel hatékonyabban a "molka"-jelenség, vagyis az ellen, hogy rejtett kamerákkal készítenek róluk felvételeket közvécékben, öltözőkben, amiket aztán a neten vetítenek. Fotó: STR/AFP

Visszavonul egy ismert dél-koreai tévés, Kim Szungcsun, akit a múlt héten lesifotózáson kaptak rajta. Kim hétfőn nyújtotta be lemondását az SBS tévétársaságnak.

Kim a szöuli metróban bukott le, amikor titokban egy utastársa altestét fotózta. Az eset tanúi feltartóztatták, és bár Kim tagadni próbált, a telefonján megtalálták a nőről készült képeket. A rendőrség nem vette őrizetbe, de nyomozást indított az ügyben.

Dél-Koreában általános jelenség a nők lesifotózása, aminek külön neve is van: molka. Az elmúlt hónapokban azonban sorozatos botrányok robbantak ki ilyen ügyekből. Kim is ezért kerülhetett ilyen kellemetlen helyzetbe a bunkósága miatt. "Bocsánatot kérek, amiért gyógyíthatatlan sebet hagytam az áldozat szívében" - írta Kim a közleményében, amiben munkatársaitól és munkáltatójától is elnézést kért "az okozott problémákért".

Raphael Rashid, egy Szöulban dolgozó szabadúszó újságíró szerint Kim ügyéből csak ismertsége miatt lehetett botrány. "Lássuk be, a molka mindennapos, ismétlődő jelenség, így a legtöbb eset be se kerül a hírekbe, annyi van belőlük" - mondta a Guardiannak. A lap szerint 2017-ben átlag napi 18 hasonló ügyet jelentettek, pedig az ilyen esetekben nagy a latencia, mivel sok esetben az áldozatok nem tudják meg, hogy lefilmezték, lefényképezték őket, mások pedig még akkor se jelentik, ha tudomásukra jut.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.