95 éves korában meghalt Robert Mugabe

külföld
2019 szeptember 06., 03:32
comments 137

95 éves korában elhunyt Robert Mugabe, a független Zimbabwe első, és egészen 2017-es megpuccsolásáig egyetlen elnöke. aki gyakorlatilag az ország függetlenné válásától 2017-ig az ország vezetője volt, előbb miniszterelnökként, majd harminc éven át elnökként.

Robert Mugabe elnöksége utolsó napjaiban, nem sokkal megpuccsolása előtt.
photo_camera Robert Mugabe elnöksége utolsó napjaiban, nem sokkal megpuccsolása előtt. Fotó: JEKESAI NJIKIZANA/AFP

Mugabe 1924-ben született az akkor még Rhodesiának hívott brit gyarmaton. A második világháború utáni függetlenségi mozgalomnak hamar vezéralakja lett, 1964-ben több mint tíz évre bebörtönözték per és ítélet nélkül. Még börtönben volt, amikor 1973-ban megválasztották a gyarmatosítók ellen harcoló Zimbabwei Afrikai Nemzeti Szövetség, a ZANU élére, aminek alapító tagja is volt.

A ZANU a függetlenség kivívása után egyeduralomra tört, Mugabe diktatórikus eszközökkel tartotta meg hatalmát, véres erőszakot alkalmazva politikai ellenfelei és az országban maradt fehér földbirtokosok ellen. Mugabe 1980-87 között miniszterelnökként, 2017-ig elnökként vezette országát, ami azóta se heverte ki ezt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.