Pénzbüntetést kapott az Orbán-interjú meghekkelésével vádolt újságíró

media
2019 szeptember 09., 10:30

240 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték a Fejér Megyei Hírlapban megjelent Orbán Viktor-interjú meghamisításával vádolt F. Gábort, a Veszprémi Napló volt munkatársát. Az elsőfokú bíróság információs adat megsértésében találta őt bűnösnek, derült ki a Magyar Hang tudósításából. F. Gábornak - aki az eljárás során végig tagadta a bűnösségét - a több mint egymillió forintos bűnügyi költséget is meg kell térítenie.  

A meghekkelt interjú 2016 karácsonyán jelent meg, nem sokkal azután, hogy a lapot kiadó Pannon Lapok Társasága a Mediaworks tulajdonába került. A cikk meghamisítója olyan mondatokat adott a miniszterelnök szájába, mint hogy

„mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket”, 

vagy hogy az ápolók bérével együtt „a kórházi hullák száma is emelkedik”. A bírósági eljárás során kiderült, hogy a Szakács Árpád által készített interjút a központi szerkesztő másolta be a dunántúli napilapok oldalára. A kiadónál azonban nem nagyon figyeltek a biztonságra: több tucatnyi alkalmazott használta a szerkesztőségi rendszert ugyanazzal a mindenki által ismert, közös jelszóval. A bíróság szerint F. Gábor a saját számítógépéről, az egyik szabadságon levő kollégájának felhasználónevével írt bele az interjúba. 

A Magyar Hang cikke szerint a tavaly szeptemberben indult eljárás sokáig akörül forgott, el lehetett-e végezni a módosításokat 4,5 perc alatt, a szakértők szerint ugyanis ennyi ideig piszkálták a szöveget. F. Gábor és a tanúként meghallgatott egykori munkatársak szerint ez képtelenség, és erre jutottak az informatikai szakértők is, akik szerint ennyi idő alatt csak alapos előkészítéssel lehetett átírni a szöveget. 

Bár a bíróság szerint biztosan F. Gábor gépéről módosították a cikket, ő azzal védekezett, hogy nem ült a helyén, bárki odaülhetett az asztalához, amíg ő más ügyeket intézett. Főleg úgy, hogy

a szerkesztőségben mindenki ugyanazzal a jelszóval használta a gépeket.A bíróság szerint F. Gáboron kívül más nem férhetett hozzá a géphez, és szakértők sem találtak erre utaló nyomokat. Ugyanakkor arra jutottak, hogy az elkövető megpróbálta megsemmisíteni a hamisítás nyomait tartalmazó fájlokat, és az interjú megjelenése után sok fájlt töröltek is a gépről. F. Gábor nem tagadta, hogy törölt volna adatokat és képeket, de elmondása szerint ezek személyes adatok voltak.  

F. Gábor szerint nem bizonyítható, hogy ő hamisította a cikket, ezért fellebbezett a döntés ellen. Így tett az ügyész is, ő viszont súlyosbítást kért. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.