Vége a Babis cseh miniszterelnök elleni büntetőeljárásnak

gazdaság
2019 szeptember 13., 15:10

Bár a rendőrség korábban EU-s támogatások jogosulatlan megszerzésével gyanúsította meg Andrej Babis cseh miniszterelnököt és több rokonát, a prágai ügyészség ma bejelentette, hogy megszüntetik a büntetőeljárást. 

Martin Erzaim főügyész indoklása szerint a Gólyafészek nevű szabadidőközpontot építtető cég a kérdéses időszakban megfelelt az uniós pályázatban szereplő kis- vagy középvállalati kritériumoknak, ahogy azt írásbeli nyilatkozatukban is állították.

A bonyolult gazdasági ügy ugyanis leegyszerűsítve arról szólt, hogy a Babis család érdekeltségébe tartozó építőcég a szabadidiőközpont 2007-es építésének idején, amikor az EU-támogatást igényelték, kivált a Babis kezében lévő hatalmas Agrofert holdingból, részvénytársasággá alakult, majd miután kisebb vállalkozásként jogosulttá vált az uniós pénzre és meg is kapta azt, rövidesen visszatért a nagy holding kebelébe.

Az építtető cég utódja tavaly nyáron egyébként visszafizette az 50 millió koronás támogatást.

(via Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.