Törvénnyel tiltanák ki a szexuális felvilágosítást a lengyel iskolákból

külföld
2019 október 16., 14:30

A hétvégén újraválasztott jobboldali lengyel kormány új törvénytervezete betiltaná az iskolai szexuális felvilágosító órákat, és büntetné azokat, akik fiatalkorúak körében a szexet propagálják. Azok a tanárok, akik ellenszegülnének a tiltásnak, akár öt évnyi börtönbüntetést is kaphatnak, írja lengyel lapok alapkán a DW

A 'Stop Pedofília' névre keresztelt törvény az iskolai oktatásba emelné be a fogamzásgátlás-ellenes és abortuszellenes hangokat. A törvénytervezetet felháborodva fogadták az amúgy már sokat látott lengyel jogvédők is: az Amnesty International kutatója, Anna Blus szerint a törvény a fiatalokat sodorná veszélybe és katasztrofális következményei lehetnek. 

photo_camera Transzparens a "gyerekek szexualizálása" ellen szervezett jobboldali tüntetésen, idén nyáron Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

A törvénytervezet élvezi a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) támogatását, és mint a DW cikke megjegyzi, a párt jó szereplése a hétvégi választáson részben összefügghet azzal, hogy nagyon konzervatív álláspontot képviselnek például a szexuális felvilágosítás vagy a homoszexualitás elfogadásának kérdésében. 

A PiS egyik képviselője, Marcin Ociepa szerint azok a félelmek, hogy oktatók kerülhetnek börtönbe a jogszabály miatt, csak a törvénytervezet túlinterpretációjából fakadnak, és szerinte a törvény csak annyit mond ki, hogy nem lehet 15 évesnél fiatalabbakat szexuális tevékenységre bátorítani. 

A törvénytervezet kritikusai szerint viszont a szexuális felvilágosítás fontos eleme az iskolai tanrendnek, és hasonlót állít az Egészségügyi Világszervezet is. Ugyanakkor Lengyelországban a jobboldal már régóta azt állítja, hogy a szexuális felvilágosítás ürügyén valójában csak a szex népszerűsítése zajlik a fiatalok körében. 

A törvénytervezet hamarosan második olvasásra kerülhet a lengyel alsóház elé, és a felsőház vélhetően pénteken tárgyalja majd. Erre a napra nagyobb tüntetéseket is szerveznek. 

Mint a Reuters megjegyzi, a lengyel iskolai tanrendben jelenleg sem szerepel hivatalosan a szexuális felvilágosítás, helyette a tanárok a családi életre való felkészülést oktatják, de egyes városokban, ahol liberálisabb a városvezetés, engedélyezték, hogy szexuális felvilágosítás is része legyen a képzésnek, kiváltva ezzel a PiS és a katolikus egyház felháborodását. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.