103 éves korában elhunyt a francia ellenállás haláltáborokat is megjárt hőse

külföld
2019 november 04., 04:13
Yvette Lundy 2017. április 26-án. Akkor arról mesélt, hogy még 72 évvel a történtek után is minden nap gondol a haláltáborokra, ahova bezárták. A francia Ellenállás hőse 2019. november 3-án, 103 éves korában hunyt el.
photo_camera Yvette Lundy 2017. április 26-án. Akkor arról mesélt, hogy még 72 évvel a történtek után is minden nap gondol a haláltáborokra, ahova bezárták. A francia Ellenállás hőse 2019. november 3-án, 103 éves korában hunyt el. Fotó: FRANCOIS NASCIMBENI/AFP

103 éves korában elhunyt Yvette Lundy, a francia Ellenállás hőse, a náci haláltáborok túlélője. Lundy a második világháború alatt, a megszállt Franciaországban szerzett hamis papírokat az üldözések elől bujkáló zsidóknak, kényszermunkára kényszerítetteknek, szökött hadifoglyoknak. 1944-ben. 28 éves korában lebukott, a nácik a ravensbrücki haláltáborba hurcolták. A háború vége már egy másik koncentrációs táborban, Buchenwaldban érte.

Lundy a lágerből való szabadulását követően 14 évig hallgatott a vele történtekről, végül 1959 óta osztja meg élményeit francia és német diákokkal.

Lundyt 2017-ben tüntették ki a legmagasabb polgári érdemrendjével. Abban az évben az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy nem telik el nap anélkül, hogy a haláltáborra gondolna. "A mai napig minden nap eszembe jut a tábor, gyakran éjjel, elalvás előtt" - mesélte.

Lundyt a hatóságok tájékoztatása szerint vasárnap érte a halál otthonában, az észak-franciaországi Epernay-ban. A város polgármestere, Franck Leroy a körösségi médiában emlékezett meg róla. "Példát mutatott mindannyiunknak" - írta, hozzátéve, hogy Lundy "képviselte Franciaország becsületét történelmünk legsötétebb óráiban". (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.