"Ausztriából hoztak vasbeton elemeket, mert a hazai vasbeton-gyárak az itthoni stadionberuházásokat szolgálták ki"

gazdaság
2019 november 21., 06:03

Berobbantotta és leterhelte a magyar építőipart a stadionépítési-boom, árulta el a DVTK arénáját tervező Pottyondy Péter a Figyelőnek. A lap hosszú interjút közölt a Közti Zrt. két mérnökével, Pottyondy mellett a Puskás Arénát jegyző Skardelli Györggyel. Mindketten egyetértettek abban, hogy a kormány stadionépítési láza előtt

"borzasztó, emberhez méltatlan állapotok uralkodtak" a magyar pályákon. A Népstadion állapota pedig "teljesen abszurd volt."

Skardelli szerint a döntéshozók előtt két út állt, vagy lebontják és beszántják a rossz állapotú létesítményeket, vagy a mai körülményeknek figyelembe véve újakat építenek. Szerinte ezért is lett "csak" nyolcezres a kispesti, és "csak" 22 ezres a Groupama Aréna. 

"Szakmailag nagy kihívás volt a magyar építőiparnak ez az időszak. Az előregyártott-kapacitás például annyira le volt kötve, hogy nyugat-magyarországi építkezésekhez Ausztriából hoztak vasbeton elemeket, mert a hazai vasbeton-gyárak az itthoni stadionberuházásokat szolgálták ki,"

mondta Pottyondy. Hozzátette: hatalmas lökés volt ez a szektornak, ami most, hogy lassan minden új stadion elkészül, kezd visszatérni az eredeti, normális működéséhez. A Puskás Stadionon több mint tizenötezer munkás dolgozott, fűzte hozzá Skardelli.

"Nagyon színes társaság volt, határontúli területekről is érkeztek magyar munkások. (..) Jó volt látni, hogy a kivitelezésben résztvevők visszajelzései alapján nekik is tetszett az, amin dolgoznak. Tehát magának az építkezésnek is közösségteremtő hatása volt,"

mondta az építész. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.