Már egymilliárd állat pusztulhatott el az ausztráliai tüzekben

ÁLLAT
2020 január 08., 14:41

Ne riassza el a külföldi turistákat a bozóttüzek okozta válság – mondta Scott Morrison ausztrál miniszterelnök annak ellenére, hogy tombolnak a lángok a kontinens nagy részén, a keletkezett füst pedig egészen Dél-Amerikáig elhatol.

A politikus külföldi látogatók előtt beszélt az Ausztrália déli partjainál fekvő, vadvilágában gazdag Kenguru-szigeten, amin az elmúlt hetekben kétszer is heves bozóttüzek voltak.

Azt mondta, Ausztrália nyitott, továbbra is látogatásra érdemes, csodálatos hely, ahova a turisták hozzák el családjukat és leljék kedvüket a nyaralásban. Nyilvánvaló, hogy a Kenguru-sziget egyharmadát elpusztították a lángok, de kétharmada sértetlen, nyitva áll és „üzemkész” – mondta a miniszterelnök, aki szerint „nagyon fontos, hogy ezekben az időkben felpezsdüljön a helyi gazdaság”.

Az Ausztrália-szerte tomboló bozóttüzeknek újabb halálos áldozata van, a hatóságok megerősítették, hogy pénteken közúti balesetben meghalt egy, az oltásban résztvevő tűzoltó, így már 26 halálos áldozata van az országos tűzvésznek.

Ma viharok és heves esőzések hoztak viszonylagos enyhülést Ausztrália keleti partvidékén, de a hatóságok attól tartanak, hogy a hosszú hetek magas hőmérsékletei miatt kiszáradt növényzetben a villámcsapások újabb tüzeket okozhatnak.

Új-Dél-Wales államban 2300 tűzoltó küzd a lángokkal a 110 tűzfészeknél. Shane Fitzsimmons, az állam tűzoltóságának parancsnoka az mondta, a villámlásokban az a veszélyes, hogy a lángok nem feltétlenül a villám becsapódása után terjednek el, a fákban és az aljnövényzetben a zsarátnok sokáig izzik, és csak napok múlva kap erőre a száraz meleg körülmények között.

photo_camera Fotó: Saeed Khan/AFP

Az Ausztráliában szeptember óta tomboló bozóttüzek kb. 2000 otthont pusztítottak el, sűrű füst borította be a nagyvárosokat. Komoly kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, csak Új-Dél-Walesben 800 millió. Ide csak azok az emlősök, madarak és hüllők tartoznak, amiket közvetlenül a tűz ölt meg vagy közvetetten az élőhelyük elvesztése miatt pusztultak el.

Morrison miniszterelnököt éles bírálatok érik, mert egyrészt a tűzvész közepén elutazott Hawaiira nyaralni, másrészt kritikusa szerint kormánya tagadja, hogy a klímaváltozás mekkora szerepet játszik a kialakult helyzetben. (MTI, Bloomberg)