Megkezdődött a válságtalálkozó a brit királyi családban

külföld
2020 január 13., 16:00

Harry és Vilmos herceg közös közleményben cáfolta a Times című brit lap cikkét, melyben egy névtelen forrás alapján arról írtak, hogy Vilmos folyamatosan zaklatta öccsét és hogy rendkívül rossz volt a viszony a testvérek között, Harry gyakorlatilag kitaszítva érezte magát a királyi családban, írja a BBC

Harry és Vilmos
photo_camera Harry és Vilmos Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

A hercegek szerint a cikk hamis állításokat tartalmaz. A közlemény nem sokkal azelőtt jelent meg, hogy a brit királyi családban kezdetét vette a válságtalálkozó, melyen II. Erzsébet királynő, Károly herceg és két fia, Harry és Vilmos ül össze, hogy megbeszéljék, mi történjen most, hogy Harry bejelentette, feleségével hátrébb akar lépni az udvari élettől és idejük felét Kanadában töltve, anyagi függetlenségre törekednek majd. 

A bullyngolásról szóló állítást már a Times cikkében is több forrás erősen vitatta. Az elmúlt években többször is felmerült a brit sajtóban, hogy megromlott a viszony a testvérek között, tavaly októberben Harry azt mondta erről, hogy jelenleg eltérő pályán mozognak, de igazán szereti a testvérét. 

A napok óta teljesen megvadult brit sajtó több ismert szereplője is kiemelte hétfőn, hogy mennyire nagy jelentősége van annak, hogy a két herceg ilyen gyorsan és közösen reagált az újságcikkre. Az egyik cél vélhetően az volt, hogy a válságtalálkozó előtt minden felesleges konfliktust megoldjanak. A tervek szerint Harry felesége, Meghan telefonon jelentkezik majd be a beszélgetésbe, mivel ő jelenleg Kanadában van. 

A kiszivárgott tervek szerint a királyi család a lehető leggyorsabban ki akarja találni, hogy mi legyen a hercegi pár viszonya az udvarhoz, és erre II. Erzsébet napokon belül választ vár. Az egyik nagy kérdés, hogy a házaspár milyen forrásokból tarthatja majd fenn magát, megtarthatják-e a rangjukat és hogy maradnak-e majd udvari teendőik a jövőben. 

A brit sajtóban közben az a feltételezés kezdett elterjedni, hogy a házaspár akár az udvarra nézve kellemetlen tévéinterjút is adhat, ha nem sikerül a számukra kedvező megállapodást kötniük a családdal. 

Emellett az elmúlt napokban arról is lehetett olvasni, hogy Meghan a Disney-től kaphat egy szerződést, és egy hercegnőt kell majd szinkronizálnia.