A Greenpeace után kémkedett a Credit Suisse

külföld
2020 február 03., 08:12

Helyi lapértesülések szerint a svájci befektetési nagybank, a Credit Suisse kémkedett a világ legismertebb környezetvédelmi szervezete, a Greenpeace ellen. 

A SonntagsZeitung vasárnapi cikke szerint 2017-ben a bank akkori pénzügyi igazgatója, Pierre-Oliver Bouee utasította arra a biztonsági részlegének vezetőjét, hogy szivárogjanak be a szervezetbe, válaszul arra, hogy a Greenpeace aktivistái megzavarták a bank részvényeseinek éves közgyűlését. 

A Greenpeace 2017-es akciója Zürichben
photo_camera A Greenpeace 2017-es akciója Zürichben Fotó: MICHAEL BUHOLZER/AFP

A Greenpeace jó ideje kritizálja a Credit Suisse tevékenységét, mivel a bank a fosszilis energetikai szektor egyik jelentős befektetője. A svájci lap információi szerint a bankvezetés többek között a Greenpeace levelezéséhez is hozzáfért, így tudhattak többek között arról, hogy a szervezetnél mikor terveznek ellenük tüntetni. 

Bouee-t decemberben menesztették állásából, miután kiderült, hogy a bank igazgatótanácsának két tagja ellen is kémkedett. A bank akkor azt közölte, hogy a vezérigazgató Tidjane Thiam nem tudott a pénzügyi igazgató cselekedeteiről. A mostani lapértesüléseket egyelőre nem kommentálta a Credit Suisse. (Reuters)