A BGE szerint a közösség szempontjából szükséges lépés, hogy a Vuhan-vírus miatt kitiltották a kínai hallgatókat az óráikról

Egészségügy
2020 február 05., 12:25
comments 97

A Budapesti Gazdasági Egyetem néhány napja kiadott egy, a Vuhan-vírus elleni védekezésről szóló kisokost. Ezt megtámogatta egy, a kínai hallgatóknak küldött, angol nyelvű körlevéllel is, amiben lényegében megtiltották az egyetem kínai hallgatóinak, hogy bejárjanak az órákra, függetlenül attól, hogy jártak-e egyáltalán Vuhanban vagy akár Kínában az utóbbi hónapokban. A levélben ez szerepelt:

„a kínai hallgatók (akár hazautaztak Kínába, akár nem jártak az országban), nem látogathatják a tanórákat 2020. február 16-ig. A hiányzásuk, óráktól való távolmaradásuk igazolt”.

Igaz, az egyetem a magyar nyelvű körlevelében egy fokkal pontosabban fogalmazott, ebben már ez a szöveg szerepelt:

„Az Egyetem vezetése felkérte a kínai hallgatókat, a velük, illetve Kínából visszaérkezettekkel közös szálláshelyen lakó hallgatókat, továbbá mindazokat, akik az elmúlt időszakban tértek vissza a fertőzés által érintett területekről, hogy 2020.február 16-ig ne látogassák az egyetemi foglalkozásokat és ne intézzék személyesen tanulmányi ügyeiket az egyetem oktatási épületeiben, azt elektronikus úton tegyék.”

Azonban a magyar nyelvű levélen is látszik, hogy az intézkedések minden kínaira vonatkoznak, akár járt Kínában, akár nem. A napi.hu-nál még egy olyan diák is jelentkezett, akinek az anyja kínai, de ő maga soha nem járt az országban, és ennek ellenére mégis megkapta a levelet. A diák azt írta, rasszistának érzi az egyetem intézkedését.

Megkérdeztük a BGE-t, mi indokolta ezt a lépést. Azt írták: „Egyetemünk elsődleges törekvése a 17 ezer hallgatónk, beleértve közel 200 kínai hallgató és 800 munkatársunk egészségének védelme és a zavartalan oktatás biztosítása. Amikor ismeretlen jellegű veszéllyel vagy annak lehetőségével kell foglalkoznunk, akkor elsődleges törekvésünk a kockázat minimalizálása.

Ezért előfordulhat, hogy egy adott hallgató szempontjából túlzásnak tűnik az intézkedésünk, de a közösség egésze szempontjából ezek szükséges lépések.”

Az egyetem szerint a múlt héten kérték fel a magyar egyetemeket és főiskolákat, hogy fokozott figyelmet fordítsanak a koronavírus lehetséges terjedésére, különösen ott, ahol sok külföldi tanul. A BGE ezután kérdőívet küldött ki a „kínai és más, erősen fertőzött országból származó hallgatóinak”, amiben megkérdezték őket, jártak-e az utóbbi időben olyan vidéken, ahol már megjelent a vírus.

„Mivel a szorgalmi időszak 02.03-án kezdődött, ideiglenes intézkedésként született meg az a döntés, hogy a hallgatók egyes csoportjainak, beleértve a kínai hallgatókat is, azt ajánlottuk, hogy ne látogassák az egyetemi órákat a valószínűsített lappangási időszakban, vagyis két hétig” - áll a BGE válaszában, annak ellenére, hogy a kínai hallgatóknak küldött levelekben határozottan nem ajánlásként fogalmazták meg, hogy ne járjanak be az órákra, hanem tiltásként.

Az egyetem válaszlevelének egy másik mondatában viszont már nem ajánlásról, hanem korlátozásról ír: „azoknál a hallgatóknál, akiknél a fertőzöttség veszélye kizárható, mielőbb feloldjuk a korlátozást”.

„Ilyen rövid idő alatt, három nappal a félév kezdete előtt nem volt lehetőség differenciáltabb intézkedésre, és járványügyi szempontból, az esetleges fertőzés továbbadásának csökkentése szempontjából, ezt indokoltnak láttuk” - áll a BGE válaszlevelében.

Arról, hogy a Magyarországon élő kínaiak is rasszista megbélyegzés céltábláivá váltak a Vuhan-vírus miatt, a hvg.hu közölt korábban hosszabb riportot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.