Pezsgővel várták a koronavírus miatt karanténba zárt magyarokat

Egészségügy
2020 február 07., 15:08

Név nélkül, de nyilatkozott az Euronews-nak az egyik Kínából kimenekített karanténba zárt magyar. A koronavírus miatt két hétre elkülönített elmondta, hogy a Dél-Pesti kórház egy olyan épületébe kerültek, amit "épp most kezdték felújítani és csak a karantén miatt kerültünk ide." Minden reggel lázatmérnek, minden délután megvizsgálják őket, és

"mindennap jönnek fertőtleníteni, felmosni, előírás is, hogy a követés a legfontosabb. Minden eldobható, semmi olyat nem adnak, amit mosni, mosogatni kéne, a tányérok, az étkészlet mind speciális és egyből a kukába megy, onnan meg a megsemmisítőbe."

A folyósóra kimehetnek, de alapvetően a szobáikban vannak, ami elég megterhelő. Szerinte "karakter kérdése is persze, hogy ki hogyan bírja a karantént, vannak olyanok, akik nehezebben." Arra a kérdésre, hogy mivel töltik a napokat, elmondta, hogy "van, aki dolgozik, van aki jógázik, van aki zenét hallgat, játszik, filmet néz. Sakkozunk, kártyázunk egymással, de csakis beöltözve. A sakktáblát egyébként magunk készítettük, ezzel is ment az idő." 

"Az unalom, az a legrosszabb. És persze a mentális teher. Sok helyen olvasom, hogy azt mondják: hazahoztuk a vírust. Ez butaság. Épp azért jöttünk haza, mert nem akarjuk elkapni a vírust, és ha ott maradunk, akkor nagyobb eséllyel kaptuk volna el. Egyikünk se lázas, nem köhög, nincs nehéz légzésünk, jól vagyunk,"

mondta. Elárulta, hogy az osztályvezető szeretetcsomaggal várta őket, amiben "volt benne pezsgő, társasjáték, ajándékok." 

Múlt szombaton hozták haza a Vuhanban rekedt hét magyart francia segítséggel. A reptérről azonnal a számukra speciálisan kialakított, elkülönített épületbe vitték őket két hetes karanténba.