Szlávik János: A kórházi karanténban lévők egészségesek

Egészségügy
2020 február 04., 16:04

Mindenki egészséges, akit koronavírus gyanújával kórházi megfigyelés alatt tartanak Magyarországon – mondta a Dél-pesti Centrumkórház–Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa a budapesti sajtótájékoztatóján.

Szlávik János közölte: a hét magyar meg a hétfőn lázasan Budapestre érkező kínai nő és a szombaton a Liszt Ferenc-repülőtéren fertőzésgyanúval elkülönített egyetemista laborvizsgálata is kizárta a vírusfertőzést.

Azt mondta, mind a kilencüket a Dél-pesti Centrumkórház erre kialakított épületében helyezték el, egymástól is elkülönítve. Mindenki jól van, de a tünet- és panaszmentességük ellenére fenntartják a karantént. Látogatót nem fogadhatnak, a hozzátartozókkal telefonon tartják a kapcsolatot – mondta.

Szlávik János sajtótájékoztatót tart a Szent László kórházban 2020. február 4-én.
photo_camera Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa sajtótájékoztatót tart a Szent László kórházban kivizsgált, a kínai Vuhanból hazatért magyarok és az előző napon este beszállított kínai állampolgár állapotáról a Szent László Kórházban 2020. február 4-én. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A Vuhanból hazautaztatott hét magyar állampolgár továbbra is láztalan, fizikailag jól van, rájuk még 12 nap karantén vár – mondta a főorvos. A kínai nőnél, aki pénteken lázasan érkezett repülővel Budapestre, a kezdeti tünetek sem utaltak koronavírus-fertőzésre, de elővigyázatosságból őt is elkülönítették.

Az az egyetemista, aki a fertőzés gócpontjának számító Vuhanból jött el vonattal, majd repülővel Magyarországra, szintén panasz- és tünetmentes, neki már csak két napot kell elkülönítve töltenie – mondta el a főorvos.

Magyarországon a megfigyelteken kívül újabb gyanús eset nincs – közölte Szlávik János, de nem zárható ki, hogy további lázas emberek érkeznek Budapestre.

Arra a kérdésre, hogy azoknak a vizsgálata szükséges-e, akik a lázas kínai nővel egy géppel érkeztek, Szlávik János nemmel válaszolt, hiszen nincs koronavírus-fertőzött Magyarországon. A repülőtereken a lázas eseteket vizsgálják, őket ki tudják szűrni, náluk merül fel a vírusfertőzés lehetősége – mondta.

A hét magyar együtt utazott két vírusfertőzött belga állampolgárral is, de már a speciális repülőgépen elkülönítették egymástól az utasokat – mondta.

Szlávik János elmondta, hogy a betegség cseppfertőzéssel terjed, a tünetekhez pedig mindenképp hozzátartozik a magas láz és a köhögés, és csak a tüneteket mutató betegek fertőznek. A koronavírus enyhe tünetekkel, tüdőgyulladással járó betegséget okoz, és meg lehet belőle gyógyulni – mondta. A betegek 1-2 százaléka hal bele a fertőzésbe, jellemzően azok, akinek valamilyen más alapbetegsége (diabétesz, vesebetegség) is van. A koronavírusra még nincs gyógyszer, de egy egészséges szervezet kiheveri a fertőzést – mondta.

Az eddigi adatok szerint ez a koronavírus veszélyesebb, mint az influenzavírus, de sokkal kevésbé veszélyes, mint a korábbi SARS-vírus, vagy a jelenleg is megbetegedéseket okozó közel-keleti koronavírus, ami 25-30 százalékban halált okoz.

Az infektológus szakorvos szerint a szigorú karanténintézkedések elegendők lesznek egy világjárvány megakadályozásához. (MTI)