Csak több szigorú feltétel teljesülése esetén végzik el itthon a koronavírus tesztjét

Egészségügy
2020 február 09., 16:38

Mikrobiológiai vizsgálatot kizárólag a koronavírus-fertőzésre gyanús, meghatározott tüneteket produkáló betegeknél lehet és kell végezni - közölte Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap az MTI-vel. Hozzátették:

egészséges, más betegség tüneteit mutató embert kizárólag járványügyi indokok alapján, bizonyítottan koronavírussal fertőzöttel való szoros kontaktus esetén kell szűrni.

A közlemény valószínűleg a 24.hu tegnapi cikkére reagál, amely egy Kínában élő magyar házaspár esetét mondta el. Magyari Éva és a férje a válsághelyzet miatt utazott haza, és mivel a nő betegnek érezte magát, másnap felhívta a Szent László Kórház információs vonalát. „Elmondtam, hogy Kínából érkeztünk és szeretnénk megcsináltatni a tesztet, hogy biztonsággal tudjuk, nem vagyunk fertőzöttek, és találkozhassunk a családdal, barátokkal. Azt mondták, semmi értelme bemenni, mert ha nincs tünetünk, nem tudják kimutatni a vírust. Mondom neki, hogy fájt a torkom, és néha köhögök. Menjek el a házi orvoshoz, ő leveszi a kenetet, és eldönti, mi legyen” - írta részletes posztjában Magyari Éva.

A háziorvos beutalóval azonnal beküldte a járványüggyel foglalkozó kórházba, de ott nem vették le a garatkenetet, amelyből – a kapott tájékoztatás szerint – a legbiztosabban megállapítható az esetleges koronavírusos fertőzöttség. Az őt vizsgáló orvos közölte, hogy ebben a kérdésben nem dönthet. „Garatkenetet nem tudott levenni, mert az aznapi utasítások szerint csak azoktól vehetnek mintát, akik kifejezetten Vuhanból és a fertőzött területről érkeznek. Először nem is értettem, miről beszél, mi az, hogy felsőbb utasítás, ami naponta, néha óráról-órára változik. Elmondta, hogy a Belügyminisztérium illetékes az ügyben, ott van a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős csapat, ők hozzák a döntéseket.”

A nő vitatkozni kezdett, hogy hát ő sem járt messze a vírus központjától, és az utazások során elég sok kínaival érintkezett, „mi van, ha tényleg bennem van a vírus, ki vállalja a felelősséget?”

Erre csak vállrántás volt a válasz, ahogy az sem segített, amikor felajánlotta, hogy kifizeti a vizsgálatot. Magyari Éva ezután önkéntes karanténba vonult, és jobban is érzi magát, de az eljárás nyilván sokakban felvetett kérdéseket.

A Belügyminisztérium a 24-nek azt írta, hogy ők nem illetékesek, nem adtak semmilyen utasítást, és mára kiderülni látszik, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendjét követhették az orvosok. 

Vasárnapi közleményük szerint „a sajtóhírekben megjelent, Kínából hazatért embernél a fertőzés gyanújának kritériumai nem igazolódtak, ezért laboratóriumi vizsgálatra nem volt szükség.” 

Hangsúlyozták, hogy az általuk kiadott eljárásrend szerint koronavírus-fertőzés szempontjából akkor számít gyanúsnak egy eset, ha 

  • a súlyos, akut légúti fertőzésben - láz, köhögés, fulladás - szenvedő, kórházi ellátást igénylő beteg a tünetek kezdetét megelőző 14 napban Kínában járt és klinikai állapotára nincs más egyértelmű magyarázat. 
  • Gyanúsnak tekintik az akut légúti fertőzés esetén azt a beteget is, aki a tünetek kezdetét megelőző 14 napon belül Kína Hupej tartományában járt vagy szoros kapcsolatban volt koronavírus-fertőzöttekkel, esetleg olyan kórházban járt, ahol a vírussal fertőzötteket kezelnek. 

A közlemény szerint a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben az ellátásra jelentkezők kivizsgálása az eljárásrend betartásával történik.