Erdogan beperelt egy ellenzéki képviselőt, amiért az bírálta őt a parlamentben

külföld
2020 március 05., 11:50

Pert indít Recep Tayyip Erdogan török elnök az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) frakcióhelyettese, Engin Ozkoc ellen, aki élesen bírálta az ankarai kormány Szíria-politikáját - jelentette csütörtökön az Anadolu török hírügynökség.

A CHP politikusát azzal vádolják, hogy az államfő „személyes jogait támadta, és provokálta a közvéleményt” - közölte Erdogan ügyvédje. Az államfő egymillió lírás (csaknem 50 milliós forint) kártérítést követel.

Egy szerdai sajtótájékoztatón Engin Ozkoc hazaárulónak és becstelennek nevezte Erdogant, és azzal vádolta őt, hogy harcba küldi a török nép gyermekeit, miközben saját gyereke állítólag kibújt a hosszabb katonai szolgálat alól. Ozkoc a CHP frakcióvezetőjével, Kemal Kilicdarogluval együtt korábban azt vetette a török elnök szemére egy frakcióülésen, hogy nem tájékoztatta a törvényhozókat a török katonák elleni múlt heti idlíbi támadás hátteréről.

Ugyancsak szerdán tettlegességig fajuló csetepaté robbant ki a török parlamentben kormánypárti és ellenzéki képviselők között, amikor Engin Ozkoc lépett a pulpitusra. Többen felmásztak az asztalokra, lökdösték és püfölték egymást a sajtóban megjelent videofelvételek tanúsága szerint. Néhány képviselő a földre került a dulakodásban - jelentette a Habertürk televízió.

Februárban az északnyugat-szíriai Idlíbben több mint 50 török katona vesztette életét, köztük 33-an a szíriai kormányerők múlt csütörtöki támadásában.
Idlíb az utolsó bástyája az ellenzéki fegyveres csoportoknak Szíriában, amelyek közül Ankara a mérsékeltnek nevezett milíciákat pártolja. A terület visszaszerzésére Damaszkusz csapatai tavaly április óta offenzívát folytatnak, a velük szövetséges orosz haderő légi támogatásával. (MTI)