Megvan a mágikus egyenlet: szar idő + rengeteg pénz = boldogság

ÉLET
2020 március 20., 14:34

Megint óriási vereséget szenvedtek a ““téli depresszió”” miatt nyafogó ismerőseid. Kilencedik alkalommal mérték ugyanis fel, hogy a lakosok kikérdezése alapján melyik a világ legboldogabb országa és városa. 

A 2020-as győztes Finnország és Helsinki. A finnek a kétezertízes évek végének királyai: most sorozatban harmadszor végeztek az élen, ráadásul úgy, hogy a fölényük egyre nagyobb. 

Az eddigi négy győztes ország - Dánia, Svájc, Norvégia és Finnország - illetve a mostani top tíz mezőnye alapján első pillantásra is jól látni, mi kell egy ország lakóinak boldogságához:

  1. Kellemetlen időjárás, lehetőleg hosszú töksötét időszakokkal.

  2. Igen magas átlagkereset.

  3. Az átlagosnál erősebb társadalmi szolidaritás.

  4. Az átlagosnál kisebb szociális különbségek.

  5. Az ország lehetőleg Skandináviában vagy észak-nyugat-Európában legyen.

 A 2020-as top 10 ugyanis így néz ki:

  1. Finnország
  2. Dánia
  3. Svájc
  4. Izland
  5. Norvégia
  6. Hollandia
  7. Svédország
  8. Új-Zéland
  9. Luxemburg
  10. Ausztria

Idén először vizsgáltak városokat is, azt a listát Helsinki vezeti. Talán meglepő, de a budapestiek markánsan kevésbé boldognak bizonyultak a vidéki magyaroknál. Míg a magyar országos boldogátlag 6/10, a fővárosiaké 5,64/10. A városok top 10-ének tanulsága az, hogy a lakóik a nem metropolisz méretű, de azért már elég nagy városokat tartják a leélhetőbbek:

  1. Helsinki
  2. Arhus (Dánia)
  3. Wellington (Új-Zéland)
  4. Zürich (Svájc)
  5. Koppenhága (Dánia)
  6. Bergen (Norvégia)
  7. Oslo (Norvégia)
  8. Tel-Aviv (Izrael)
  9. Stockholm (Svédország)
  10. Brisbane (Ausztrália)

Érdekes összefüggés, hogy míg az alacsony és közepes jövedelmű országokban a városlakók markánsan boldogabbak a vidéken élőknél, a legtehetősebb országok esetében ez a különbség eltűnik, sőt néha meg is fordul. 

Magyarország a 150 vizsgált ország között az 53. helyen, vagyis a középmezőny első felében helyezkedik el, kerek 6/10-es eredménnyel. Ezt talán a szomszédainkhoz és a régió hozzánk hasonló multú országaihoz viszonyítva lehet a legjobban értelmezni.

A környék legboldogabb helye várható módon a világ top 10-be is bekerült Ausztria 7,3-as átlaggal. Talán némileg meglepetés a csehek 19. helye 6,9-es átlaggal. Nem is az, hogy ők a legboldogabbak az egykori kommunista blokkból, hanem hogy ezzel világszinten is igen jól állnak, közvetlenül az Egyesült Államok mögött. 

Kelet-Európában a boldogság a jelek szerint igen szorosan kötődik az anyagi helyzethez, a második legelégedettebb ország a keleti blokkból a 33. helyezett Szlovénia. Ehhez képest igazi meglepetés, hogy utánuk a 35. helyen egy koldusszegény, nemrég alakult ország, Koszovó következik. Ennyit tesz, ha valaki a történelme során először kap önálló államiságot. Kettővel utánuk, a 37. helyen Szlovákia áll, aztán a 41-diken Litvánia, a 43-on Lengyelország, a 47-en Románia és az 51-en Észtország.

Mindez azt jelenti, hogy Magyarország a közvetlen környezetét nézve átlagosan boldog ország: négy szomszédjánál kevésbé boldog, hármat viszont megelőz. Mondjuk azt a hármat - Ukrajna, Szerbia, Horvátország - ahol vagy polgárháború folyik vagy pár évizede még folyt.

Igen szomorú jelenség, hogy a listát megfordítva, a világ tíz legboldogtalanabb országa közül 7 fekete-afrikai. A legszomorúbb hely a Földön a felmérés szerint Afganisztán, utána Dél-Szudán és Zimbabwe következik.

Ha részletesebben érdekel a felmérés módszertana és részletei, itt elolvashatod eredetiben, ez pedig itt az összefoglalója.