Csehországba és Szlovákiába vírusteszt, Szerbiába lélegeztetőgép, Magyarországra védőruha és maszk érkezett

Egészségügy
2020 március 23., 09:04

Hétfőn reggel landolt az a WizzAir gép, ami a magyar kormány által megrendelt egészségügyi védőfelszeléseket szállította Kínából Budapestre, jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium. 

A környező országoknál később, és kevesebb védőeszköz érkezett Magyarországra: az utasszállítóból 30 ezer védőruhát és 82 ezer maszkot pakoltak ki.

Csehország

A cseh belügyminisztérium közlése szerint 10 millió maszkot rendeltek összesen, amit több tételben szállítanak le.

Szlovákia

Csütörtök délben ért Pozsonyba a szlovák kormánygép Kínából 1 millió maszkkal és 100 ezer gyorsteszttel a fedélzetén. 

Szerbia

Pontos tételeket nem közölt a belgrádi kormány a szállítmányokról, csak annyit tudni, hogy eddig két repülő érkezett Kínából.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára segít a Wizz Air Sanghajból érkezett repülõgép szállítmányának kipakolásában a Liszt Ferenc-repülõtéren
photo_camera Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára segít a Wizz Air Sanghajból érkezett repülõgép szállítmányának kipakolásában a Liszt Ferenc-repülõtéren Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint "a közeljövőben újabb orvosi eszközöket tartalmazó szállítmány érkezik Magyarországra." Hogy mik és mikor, egyelőre nem részletezték. A WizzAir közlése szerint a kormány újabb repüléseket tervez a közreműködésükkel, hogy a járvány megfékezéséhez szükséges eszközök Budapestre érkezzenek. Hogy hány gép, és mikor, mennyit hozna, nem részletezték.