Nem, Kásler Miklós nem arra adott utasítást, hogy tussolják el, ha valaki a koronavírusba hal bele

Egészségügy
2020 március 24., 11:28

Jó sokan háborodtak fel annak a netszerte keringő, Kásler Miklós által jegyzett levélnek a láttán, amiről a témához nem értők egy része azt állította, hogy az valamiféle hazugságra vagy hamisításra próbálná rávenni az érintetteket annak érdekében, hogy kozmetikázzák a koronavírus hazai halálozási statisztikáját.

A 444-gyel beszélő orvosok, illetve az Indexnek a témában megjelent cikke egybehangzóan állították, hogy ez a levél félreértése vagy félremagyarázása. Abban ugyanis lényegében egy létező és elfogadott gyakorlat megerősítése történik.

Lehet, hogy veled is megosztották, erről van szó:

A levél nemorvosok körében izgalmat keltő lényegi része így hangzik

"Ha az elhunyt kórtörténetében olyan kritikus betegség, krónikus betegség vagy állapot szerepel, amely önmagában is halálhoz vezethetett volna, akkor a halottvizsgálati bizonyítvány 25. I. pontjában az ismert krónikus betegségeket és azok akut szövődményeit kell feltüntetni. A koronavírus fertőzés tényét a 25. II. rubrikában kell feltüntetni, amely a "Kísérő betegségek vagy állapotok, amelyek az alapbetegségtől függetlenek, de hozzájárulhatnak a halálhoz" címet viselik. 

Ha az elhunyt kórtörténetében nincsen olyan betegség vagy állapot, amellyel az elhalálozás magyarázható volna, úgy a koronavírus fertőzés tényét alapbetegségként kell feltüntetni."

 Az Indexnek nyilatkozó Wéber András demográfus, a halálozási statisztikák szakértője szerint normális eljárás, hogy ilyen esetben elsődleges haláloknak a meglévő alapbetegséget tüntetik fel, és a COVID-19-et csak kísérő betegségként szerepeltetik. "Ez abszolút segít a helyzet tisztázásában, és nem alkalmas statisztikák meghamisítására" -  mondta.

“Ez egy normális kórbonctani intézkedés” - kommentálta a levelet a 444-nek egy gyakorló orvos. Aki elmagyarázta, hogy ha egy rákbeteg tüdőgyulladásban hal meg, akkor is a tumort írják be alapbetegségnek a halál közvetlen okának pedig a légzési elégtelenséget. 

A Kásler által a fenti levélben megerősített gyakorlat érvényesül az influenza esetében is. A minden évben jelentkező influenzajárvány halottai szinte kivétel nélkül valamilyen krónikus vagy súlyos betegségben szenvednek és ehhez járul hozzá az influenzájuk. Az ő esetükben is maximum kísérő betegségként jegyzik fel az influenzát, alapbetegségnek. pedig a meglévő problémájukat írják be.