Benjamin Netanjahu nagy igyekezetében egy tévéfilmből kivágott jelenettel próbálta bizonyítani, hogy Irán csal

külföld
2020 április 02., 08:59

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke a héten megosztott egy videót kabinettjével. A felvétel, amin szemétdombra hordják a holttesteket, szerinte azt bizonyította, hogy Irán csal, próbálja leplezni a koronavírusjárvány valós pusztítását.

Csakhogy a felvétel nem igazi. Még csak nem is valaha valóban megtörtént eseményeket ábrázol, hanem fikció: a szappanoperacsatorna Hallmark egy 2007-es, saját gyártású sorozatából, a Pandémiából lett kivágva.

Az Axios értesülései szerint Netanjahu kormánya hétvői videókonferenciáján állította, hogy látott egy felvételt arról, hogy iráni katonák teherautókra pakolják, majd szeméttelepekre szállítják a holttesteket. Azt mondta, a felvételt nemzetbiztonsági főtanácsadója, Meir Ben-Sabbat mutatta neki. Több minisztere is kérte, hogy mutassa meg nekik a videót, ezért Netanjahu meg is kérte tanácsadóját, hogy ossza meg a kormánytagokkal.

Aztán kiderült, hogy ez az a felvétel, ami már több kört is futott az iráni közösségi médiában, és Netanjahunak úgy adták tovább, hogy senki sem győződött meg a valóságtartamáról. Az Axios szerint Netanjahu hivatala nem cáfolta, hogy mindez így történt.

Amúgy az izraeli titkosszolgálatok - illetve világszerte epidemiológusok és más szakértők is - tényleg kétségbe vonják az iráni adatok hitelességét. Az izraeli titkosszolgálatok szerint a hivatalosan jelentettnek akár az ötszöröse is lehet a fertőzöttek valós száma.