Európai Szakszervezeti Szövetség: Magyarországon védelem nélkül hagyják a munkavállalókat

gazdaság
2020 április 02., 07:35

Levelet írt Orbán Viktornak Luca Visentini, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) elnöke. Ebben „mély aggodalmát” fejezi ki azokkal az intézkedésekkel kapcsolatban, amelyekkel a kormány enyhítené a koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat. 

„Az intézkedéseket összehasonlítva más EU tagállamokéval nyilvánvaló, hogy Magyarországon a jelenlegi példa nélküli helyzetben azok nagyrészt védelem hagyják a munkavállalókat és egyes ágazatokat, azok egyenlő támogatása nélkül” - írja. Különösen aggályosnak tartja azokat a változtatásokat, amelyek „a munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.” 

photo_camera Luca Visentini Fotó: Bertrand Vandeloise/Hans Lucas via AFP

Szerinte „ezzel a lépéssel a Munka Törvénykönyve az EU foglalkoztatási jogát, annak teljes, vagy részleges megsértésével sebezhetővé teszi. Az ESZSZ a legmagasabb szinteken felveti aggályait az Európai Bizottság, a Tanács és a Parlament elnökei felé”.

Sajnálatát fejezte ki azért is, mert „a törvénytervezetekről semmiféle konzultációt nem folytattak a magyar szociális partnerekkel. Noha egyértelmű, hogy a koronavírus járvány rendkívüli kihívásokkal jár, a fékek és ellensúlyok rendszerét, a demokratikus normákat fenn kell tartani”.

A szövetség felszólította a kormányt, hogy:

  • tárgyaljon a szociális partnerekkel az intézkedések kiegyensúlyozott végrehajtása érdekében
  • erősítse meg a korábbi állami intézkedéseket, további lépéseket téve a munkavállalók támogatására állami támogatási rendszerek elfogadásával, intézkedésekkel a munkavállalók egészségének és biztonságának támogatására, különös tekintettel azokra az ágazatokra akik keményen dolgoznak a járvány leküzdésében, mint az egészségügyi dolgozók, vagy akik a válság idején folyamatosan biztosítják az alapvető szolgáltatásokat, mint a közlekedési, szállítási, az élelmiszeripari és kereskedelmi munkavállalók.
  • garantálja, hogy a munkajog biztosítja a munkavállalók és munkáltatók közötti erőegyensúlyt, különös tekintettel a kollektív érdekvédelemre.

A teljes szöveg itt olvasható.