17 000 fős reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálatot végez a Semmelweiss Egyetem vezetésével négy hazai orvosképző

Egészségügy
2020 április 28., 10:27

„Reprezentatív minta alapján, több tízezer fő bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezd május 1-től Magyarországon a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző” - áll az egyetem és a minisztérium közös közleményében, amit az egyetem hétfő délelőtt juttatott el a magyarországi szerkesztőségekhez. 

Az egyetem honlapján található részletes tájékoztatás szerint a vizsgálatsorozat célja az, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről, és a koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

Az eredmények elemzése nyomán országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, hogy pontosan mekkora is a vírusfertőzöttek valós száma hazánkban, mennyien betegedtek meg eddig összesen, hányan szerezhettek immunitást a vírussal szemben. 

Azt is megpróbálják ez alapján kimutatni, hogy hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

A vizsgálatokat PCR-teszt segítségével végzik, tehát a vírus örökítőanyagának kimutatása a cél. dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondása szerint a pácienstől légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt egy speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. Vért is vesznek majd a vizsgált személyektől, ami alapján pedig a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki.

A 17 778 meghívott főt a KSH statisztikusai segítenek kiválasztani, hogy a minta minél inkább reprezentatív legyen. Kérdőívet is kitöltetnek majd a résztvevőkkel, akik mind a 14 évnél idősebb korosztályból kerülnek majd ki. 

Azokat akik értesítést kaptak az egyetemektől, május 1. és 14. között várják majd az ország hét térségében megnevezett rendelőkbe, ambulanciákra és szűrőbuszkokra a kutatók és orvosok, de a mentőszolgálat is segíti majd a munkát az idősebbek és a krónikus betegek számára; őket az otthonaikban tesztelik majd.

Merkely elmondása szerint a minták több mint 48,5 százalékát a Semmelweis Egyetem munkatársai, 20,6 százalékot a Debreceni Egyetem, 16,4 százalékot a Szegedi Tudományegyetem és további 14,3 százalékot a Pécsi Tudományegyetem munkatársai gyűjtenek be. Nagyjából 1000 fős orvosi-kutatói stáb vesz részt a tesztelés lebonyolításában, a vizsgálatot pedig az egyetemek szintjén a klinikai központok elnökei vezetik le.

A rektor elmondta azt is, hogy a tesztelésben való részvétel természetesen önkéntes és ingyenes, de „óriási felelőssége van azoknak, akiket reprezentatívan és véletlenszerűen a KSH adataira támaszkodva levélben és telefonon megkeresnek a munkatársaink”, mert a vizsgálat által pontos képet kaphatunk az ország fertőzöttségéről, és így a járványügyi védekezés menetrendjét is megalapozottabb összkép alapján alakíthatják ki a döntéshozók.  

„A magyar egyetemek kutatói és orvosai az átfogó keresztmetszeti vizsgálatot legalább két alkalommal a járvány lefolyása során megismétlik, melyek között legalább egy hónapnak kell eltelnie. Az országos tesztelés eredményét várhatóan május közepén hozzák nyilvánosságra”  - zárul az egyetem összefoglalója.