Trump kötelezi a húsüzemeket, hogy nyissanak ki

külföld
2020 április 29., 05:55

Donald Trump elrendelte a húsfeldolgozó üzemek nyitvatartását, hogy továbbra is biztosítsák az élelmiszerellátást, a szakszervezetek viszont nincsenek elragadtatva.

Erre a lépésre azért volt szükség, mert a világ legnagyobb húsüzemei függesztették fel a termelést a dolgozók esetleges megbetegedésére hivatkozva, ez pedig komoly gondokat jelenthet az élelmiszer ellátásban az USA-ban. A kedd este kiadott végrehajtó rendelet szerint egy nagy marhahús-feldolgozó üzem bezárása napi 10 millióval kevesebb marhahús adagot eredményezhet.

Trump a rendelekzéssel jogi fedezetet biztosít az üzemeknek arra az esetre, ha valamelyik dolgozójuk megfertőződne a vírussal.

Egy magas rangú közigazgatási tisztviselő szerint a kormány útmutatást fog nyújtani arra nézve, hogy az üzemekben hogyan minimalizálják a fertőzés veszélyét, például ösztönözni fogják az idősebb munkavállalókat és más krónikus betegséggel küzdőket, hogy maradjanak otthon.

A szakszervezetek azonban nincsenek elájulva a rendelkezéstől. Az Egyesült Élelmezési és Kereskedelmi Munkavállalók Nemzetközi Uniója (UFCW) is osztja az élelmiszerellátással kapcsolatos aggodalmakat, de szerintük a dolgozók biztonságának kellene az elsődlegesnek lennie. Szerintük kötelezni kellene arra húsfeldolgozó üzemeket, hogy megfelelő védőfelszerelést biztosítsanak a dolgozóknak és naponta teszteljék is őket. 

Egy tisztviselő szerint azonban, ha Trump nem hozta volna meg ezt az intézkedést, akkor a feldolgozó üzemek ideiglenes bezárása 80 százalékos visszaesést eredményezett volna. A farmerok szerint viszont így is túl kései ez a döntés, ugyanis nekik már több ezer újszülött malacot kellett megölniük, amiért az üzemek bezártak. (Reuters)