Hat mentős fertőződött meg, miközben 15 ezer fertőzésgyanús embernek nyújtottak segítséget

Egészségügy
2020 május 10., 12:45

Hat mentődolgozó fertőződött meg koronavírussal, a mentők 15 ezer fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírus-fertőzött betegnek nyújtottak segítséget - mondta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója az operatív törzs sajtótájékoztatóján. 

Csató Gábor
photo_camera Csató Gábor Fotó: Botár Gergely/kormany.hu/MTI/MTVA

A mentők napján megszólaló Csató Gábor kiemelte: az elmúlt időszak fejlesztései nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy feladataikat a járvány idején is a legmagasabb színvonalon tudják ellátni. A koronavírus-járvány miatt országszerte megnövelték mentőkapacitásukat, megyénként több plusz mentőegységet állítottak szolgálatba. 

  • A mentősök 40 ezer ember járványügyi mintavételét végezték el, 
  • amihez 55 ezer védőruhát, FFP-maszkot használtak fel és 
  • több mint 440 ezer pár gumikesztyű fogyott, miközben
  • csak a koronavírus kapcsán 420 ezer kilométert tettek meg. 

Megemlítette, hogy az elmúlt időszakban több mint 400 új mentőautó állt szolgálatba, az elmúlt órákban is 40-nél több új mentőautót kaptak. 

Új mentőautók a mentők napja alkalmából rendezett ünnepségen, amin 20 autót adtak át az OMSZ Markó utcai székházában 2020. május 10-én.
photo_camera Új mentőautók a mentők napja alkalmából rendezett ünnepségen, amelyen húsz autót adtak át az OMSZ Markó utcai székházában Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

„Munkánk eredményességét az alapozta meg, hogy már a járvány kezdetekor 8500 bajtársunk egy emberként fejezte ki tettrekészségét a vírus elleni küzdelemben” - fogalmazott. 

Közlése szerint az OMSZ 50 mentőautót különített el a Covid-19 gyanús, illetve igazoltan fertőzött betegek szállítására, emellett 17 határállomáson 315 ezer ember ellenőrzését végezték el - írja az MTI.

Politikusok a mentősökről

Orbán Viktor egy Győrfi Pállal közös kocsikázás és a józsefvárosi mentőállomás meglátogatása során azt mondta, nem csak a kormány, hanem mindenki hálás a helytállásukért, hogy „odatették magukat”. 

link Forrás

Az MSZP alkalmi közleménye szerint a mentősök méltán vívták ki a társadalom megbecsülését, éppen ezért itt lenne az ideje annak, hogy a kormány is kifejezze végre az anyagi és erkölcsi megbecsülését. Újból vonzóvá kell tenni ezt a hivatást, javítani kell a munkakörülményeken és olyan életpályamodellt kell nyújtani az állomány tagjainak, ami garantálja a tisztességes megélhetésüket.

A DK azt követeli a kormánytól, hogy azonnali hatállyal emelje meg az Országos Mentőszolgálat minden dolgozójának, különösképp a mentőorvosok, mentőápolók és mentőgépkocsi-vezetők fizetését. A párt szerint „szégyen, hogy azokat, akik minden napjukat a magyar emberek gyógyításának és az életmentésnek szentelik, az ország legalulfizetettebbjei között tartja a kormány, még most, a világjárvány alatt is.”