Az emberiség 1 százaléka már menekültként él az ENSZ szerint

migráció
2020 június 18., 03:27

Tavaly nagy volt a növekedés az otthonaikból erőszakkal elűzött emberek számában, 2019 végén minden korábbinál több, 79,5 millió ilyen személyt tartott nyilván az ENSZ menekültügyi szervezete, a UNHCR. A szervezet legutóbbi éves jelentése szerint a UNHCR majd 7 évtizedes fennállása alatt még soha nem számoltak be ennyire magas számról.

Azt írják a menekültsors ma több mint az emberiség 1 százalékát érinti, minden 97 emberből 1 háború és erőszak miatt volt kénytelen hátra hagyni az otthonát, és a menekültek között mind kevesebben és kevesebben vannak azok, akik idővel hazatérhetnek.

„Jócskán megváltozott hétköznapi valóság szemtanúi vagyunk manapság, hiszen nem csupán arról van szó, hogy az otthonukból erőszakkal elűzöttek szinte mérhetetlenül többen vannak ma szerte a világon, hanem arról is, hogy a menekültlét többé nem egy rövid távú és átmeneti jelenség” – mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. – „Az emberektől nem lehet elvárni, hogy éveken át éljenek egy sarkaiból kifordult világban, anélkül, hogy szemernyi esélyük lenne a hazatérésre vagy reményük arra, hogy új jövőt teremthetnek maguknak ott, ahol biztonságra találtak. Egy gyökeresen új és a jelenleginél befogadóbb hozzáállásra van szükség a háborúk és az erőszak elől menekülők irányában, egyben sokkal nagyobb eltökéltségre annak érdekében, hogy véget vessünk azoknak a fegyveres konfliktusoknak, amelyek már évek óta zajlanak, és amelyek mindezt a temérdek szenvedést okozzák.”

Az UNHCR Global Trends jelentése azt mutatja, hogy abból a 79,5 millió emberből, aki a múlt év végén az otthonából elűzve élt, 45,7 millióan voltak, akik a saját országuk más területeire menekültek. A többiek az országukon kívül kerestek biztonságot – közülük 2020 végén 4,2 millióan voltak a menedékkérők, 29,6 millióan pedig a már elismert menekültek.

A közel 9 milliós növekedés egyetlen év alatt a 2018. végi 70,8 millióról két fő tényező eredménye. Mindenekelőtt egy sor válság űz el újabb és újabb menekülteket az otthonukból a Kongói Demokratikus Köztársaságtól a Száhel-övezeten át Jemenig és Szíriáig. Utóbbi válság immár a tizedik évében jár, és csak Szíria önmagában 13,2 millió menekültért, menedékkérőért és belső menekültért felelős. Ez a világ egészére vonatkozó 79,5 milliós szám egyhatoda.

Másodsorban pedig a Venezuelából menekülők helyzete ma sokkal több figyelmet kap, jóllehet sokan közülük hivatalosan nem regisztráltatták magukat menekültként vagy menedékkérőket, a nemzetközi közösség védelmére viszont nagyon is szükségük van.