Bezáratott a Nébih egy hamburgerezőt, mert tiszta mocsok volt, és a zöldésegeket is mosatlanul rakták a szendvicsekbe

fogyasztóvédelem
2020 szeptember 30., 07:26

Azonnali hatállyal bezáratott a Nébih egy fővárosi reggeliző, hamburgerező éttermet, mert a zöldségeket mosatlanul tették bele a szendvicsekbe, és az ételeket csomagolatlanul tárolták a rovarirtós doboz és a koszos edények mellett.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal több szabálytalanságot is talált az étteremben, többek között mivel nem volt elég hűtő, ezért a a sütésre váró félkész alapanyagokat hűtés nélkül, a polcokon és a padozaton tárolták. A hűtők emellett eljegesedettek, szennyezettek voltak, a raktár és a pult mögötti részhez hasonlóan, a sütőberendezés mellett kifolyt olaj és lehullott ételmaradékok hevertek.

A kiszolgálópulton kínált szendvicseket, péksüteményeket nem óvták a cseppfertőzéstől és a rovaroktól, sőt közvetlenül mellettük tárolták a csomagolóanyagot, rovarirtós dobozt, üdítőitalokat, szórólapokat és ide tették a vendégek a visszahozott, használt edényeket is.

photo_camera Fotó: NÉBIH Sajtó

Az egységben zöldség tárolására, mosására, tisztítására alkalmas hely és vízvételi lehetőség nem volt. A jégsalátát és a salátakeveréket tisztítatlanul használták fel a szendvicskészítéshez. A frissen érkezett, tisztítatlan paprikát, narancsot, uborkát, káposztát a vendégtérben tárolták. Ez azért sem volt szabályos, mert az étterem engedélyében az áll, hogy kizárólag tisztított, konyhakész, csomagolt zöldséget és gyümölcsöt vihettek be az étterem konyhájára.

A Nébih az élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. Ezen túlmenően a hatóság 10 tétel nem nyomonkövethető, illetve tisztítatlan saláta felhasználásával készült élelmiszert és egy tétel lejárt fogyaszthatósági idejű alapanyagot azonnali hatállyal kivont a forgalomból, azok forgalomba hozatalát, felhasználását megtiltotta, valamint elrendelte az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését. Ha az étterem kijavítja a hibáit, akkor újra kinyithat.