Már 5500 forintért lehet venni digitális Gucci cipőt, amit a virtuális valóságban lehet hordani

mindenkinek elment az esze
2021 március 19., 09:29

Nem mindennapi lehetőségre hívja fel a figyelmet a Guardian: a Gucci digitális cipőjéhez már 18 dollárért, azaz átszámítva 5500 forintért hozzá lehet jutni. Ez a világhírű divatmárka árazását ismerve rendkívül kecsegtető lehetőség, hiszen a hagyományos, offline cipőik árazása 500 dollárnál kezdődik.

photo_camera Fotó: Gucci

Igaz, azokat lehet hordani az utcán is, míg a Virtual 25 névre keresztelt cipőt nem, csupán különböző AR és VR, azaz kiterjesztett és virtuális valóság-alapú világokban. Azaz a Gucci AR-boltjában megvásárolható cipő akkor látszódik a lábunkon, ha ehhez megfelelő eszközt viselünk, és nemcsak a márka saját boltjában hordhatjuk, hanem elmehetünk benne a VR Chat nevű népszerű online játékfelületre, illetve a Roblox nevű játékszolgáltató világába is.

A Gucci egy ideje már kísérletezget az AR és VR modellekkel, eddig főleg olyan megoldásokat fejlesztettek, melyek segítségével a vásárlók "felpróbálhatták" a márka termékeit. A divatmárka ügyesen időzítette a virtuális cipő megjelenését azokra a napokra, amikor minden eleve a csak digitálisan létező műalkotások, és az ezek köré szerveződő spekulatív piac híreivel van tele.

A cipőt a Gucci a belarusz divattechnológiai cég, a Wanna közreműködésével készítette. A Wanna vezérigazgatója, Sergey Arkhangelski amúgy arra számít, hogy 5-10 éven belül nagyon el fognak terjedni a virtuális divattermékek, és a nagy márkák bevételének egy jelentős százaléka jöhet majd erről a piacról.