Hetente tucatnyi védett madarat kell kezelni, mert meglövik őket légpuskával, vagy szabálytalan csapdákba szorulnak

természetvédelem
2021 május 12., 14:27

Annyira sok szabálytalan vadcsapdát helyeznek ki, és úgy megszaporodott a légpuskák használata, hogy a hortobágyi Madárkórház kénytelen volt egy közleményt kiadni. Azt írják, „az elmúlt egy évben jelentősen megemelkedett a hortobágyi Madárkórházban azon esetek száma, amiknek a hátterében lőtt sérülések, vagy szabálytalanul kihelyezett csapdák állnak.

Hetente mindegy tucat sérült érkezik hozzánk a két probléma valamelyike miatt. Mint tudjuk, vadon élő állatokról van szó, így a sérülteknek csak töredéke kerül emberkézre. Becsléseink szerint országosan több ezerre tehető a valós esetek száma.”

Egy csapdába esett barna rétihéja, amit a hortobágyi Madárkórházban próbálnak megmenteni.
photo_camera Egy csapdába esett barna rétihéja, amit a hortobágyi Madárkórházban próbálnak megmenteni. Forrás: hortobágyi Madárkórház

Tegnap egyszerre érkezett hozzájuk egy meglőtt fehér gólya és egy szabálytalanul kihelyezett csapóvas által fogott barna rétihéja. Előbbi valószínűleg fészkel, tojásai jelenleg árván maradtak. A lövedék a felkarcsontját roncsolta, gyógyulása több mint 2 hónapig is eltarthat. Utóbbinak a csapóvas kis híján „letörte” a lábfejét, állapota még válságos - írják.

A meglőtt fehér gólya szintén a hortobágyi Madárkórházban.
photo_camera A meglőtt fehér gólya szintén a hortobágyi Madárkórházban. Forrás: hortobágyi Madárkórház

A csapdákat szakszerűen alkalmazhatnák vadászterületen, vadászidényben, hivatásos vadászok, természetvédelmi őrök, vagy vadászjeggyel rendelkező sportvadászok. Ám a legtöbb esetben szakszerűtlenül kerülnek ki, úgy, hogy nem csak a kártevők, hanem bármely más állat is áldozatul eshetnek. A légfegyvereket pedig egyáltalán nem szabad állat elejtésére vagy megsebesítésére használni.

Ezek a nem megfelelő fegyverrel elejtett vagy megsebesített állatok orvvadászat, állatkínzás, és védett állatfaj esetében természetkárosítás áldozatai, mely büntető eljárást von maga után.

„Mi megtesszük a feljelentést, a rendőrség nyomoz, de ez sokszor eredménytelen” - írja a közlemény.