Többek közt kannibalizmusért ítéltek el egy libériai lázadót Svájcban

külföld
2021 június 19., 10:16

Egy svájci bíróság 20 év börtönbüntetésre ítélte Alieu Kosiaht, aki a libériai polgárháború alatt egy lázadó alakulatot vezetett. A most 46 éves férfit 25 vádpontból 21-ben találták bűnösnek, többek között gyilkosság, nemi erőszak és kannibalizmus miatt.

Libériában 1989 és 2003 között több hullámban dúlt a polgárháború, amelyben politikai és etnikai törésvonalak menték felállt csapatok harcoltak és terrorizálták a civil lakosságot. Koshiah állítsa szerint gyerekként keveredett a konfliktusba, később viszont saját alakulatot vezetett.

Libériai gyerekkatonák 2003-ban (PIUS UTOMI EKPEI / AFP)
photo_camera Libériai gyerekkatonák 2003-ban (PIUS UTOMI EKPEI / AFP)

A svájci döntés azért is egyedülálló, mert ez az első alkalom, hogy egy svájci polgári bíróság háborús bűnökkel ítélt el valakit. A svájci jog lehetővé teszi, hogy olyan súlyos bűncselekményekben is eljárjon, amelyek más országban történtek, Koshiah pedig 2011 óta Svájcban él. A 20 éves börtönbüntetés a leghosszabb kiszabható szabadságvesztés az országban.

Libériai civil szervezetek üdvözölték az ítéletet, ami talán a libériai kormányra is nyomást gyakorol majd. Libéria ugyanis nem nagyon igyekezett elszámoltatni a polgárháború alatti atrocitások elkövetőit. A konfliktus egyik felét vezető Charles Taylor volt elnököt ugyan libériai bíróság ítélte el, de csak a szomszédos Sierra Leonéban elkövetett háborús bűnök miatt. (Guardian)