A Videoton saját mérései alapján különösen hatásos, ha két Sinopharmra Pfizerrel oltanak

járvány
2021 október 11., 12:41

„Több száz ellenanyag-vizsgálat után úgy tűnik, hogy a Moderna és a Pfizer koronavírus elleni vakcinája nyújthatja a legerősebb védelmet” – mondta Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója a Portfoliónak a vállalat Covid-ellenanyag mérései alapján. A cég kb. 800 vizsgálatot végzett el, tehát megállapításaik nem tudományos igényűek. Méréseik alapján azt találták, hogy a legtöbb ellenanyag a Modernával oltottaknál jelenik meg.

  • A Modernával oltottaknál kb. 8000 AU/ml (arbitrary unit/ml),
  • A Pfizer esetében kb. 5600 AU/ml,
  • Az AstraZenecánál és a Szputnyiknál kb. 1550 AU/ml,
  • a Sinopharmnál pedig kb. 600 AU/ml ellenanyagot mértek.

A többi oltás számait azért nem közölték, mert azokat túl kevés munkavállalójuk adatta be ahhoz, hogy elég nagy legyen a minta.

A cég szerint több 60 év feletti, Sinopharmmal oltott munkavállalójuknál az 50 AU/ml-es küszöbérték alatt volt az ellenanyagszint. A kínai vakcinával beoltott, 60 év feletti munkavállalók kb. egyharmadánál nem alakult ki antitestes védettség. Ezeken az embereken a Videoton további, költségesebb teszteket is végzett, hogy kiderüljön, legalább T-sejtes védettségük van-e, és az eredmények alapján azok, akiknél nem volt antitest, nem volt T-sejtes védettség sem.

Esetükben azonban az is kiderült, hogy a harmadik oltás kifejezetten hatásos, a Sinopharmra beadott Pfizer dózis 18000 AU/ml-re emeli az antitest-számot, azaz rendkívül hatásos.

A mérések szerint idővel minden esetben szükség lehet ismétlő oltásra, az antitestek száma ugyanis kb. háromhavonta harmadára csökken, ami különösen azoknál probléma, akik eleve alacsony antitestszinttel kezdenek. (Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.