Az ukrán-belarusz határon tűnt fel és Lukansenkától kér menedékjogot a Capitolium ostromakor rendőrökre támadó körözött amerikai

külföld
2021 november 08., 12:42

Földrajzilag és minden más értelemben is hatalmas utat tett meg bő tíz hónap alatt a 48 éves, jól szituált kaliforniai családapa, Evan Neumann. A San Francisco közelében élő, táskabizniszben utazó vállalkozó idén január 5-én még sikeres, saját vállakozást igazgató, de a nagyközönség szemében szinte ismeretlen polgár volt, hogy 6-án Washingtonba utazzon és a trumpista csőcselék tagjaként részt vegyen a Capitolium elfoglalásában. Nem is akárhogyan: annyira agresszívan támadt az amerikai törvényhozás épületét védő rendőrökre, hogy idén tavasszal 6 súlyos pontban emeltek ellene vádat.

Majd eltűnt a hatóságok szeme elől.

Amikor felkerült az FBI “most wanted” körözési listájára, és az ABC tévécsatorna emiatt híranyagot forgatott róla, kiderült, hogy még áprilisban eladta a házát 1,3 millió dollárért. A ház új tulajdonosa azt mondta a tévéseknek, hogy mindez a férfi elleni vádemelés után történt, Neumann pedig ragaszkodott hozzá, hogy az adásvételt villámgyorsan, 2,5 hét alatt zavarják le. Az új tulaj megemlítette, hogy az ingatlanügynök szerint Neumann Ukrajnába távozott.

A legfrissebb hírek szerint ez helytálló információ volt. A féri ugyanis most a belarusz állami tévében tűnt fel, ahol bejelentette, hogy politikai menedékjogért folyamodik Lukasenkánál. Ebből a műsorból derült ki, hogy hová is tűnt valójában, legalábbis a saját elmondása szerint.

Nemumanni azt mesélte, hogy miután a barátai figyelmeztették, hogy keresi az FBI, előbb az Egyesült Államokban bujkált, majd idén márciusban egy ügyvéd tanácsára üzleti út címén Európába jött. Olaszországban szállt le, onnan vonattal Svájcba utazott, majd autóval Német- aztán Lengyelországba ment, hogy végül Ukrajnában, Zsitomir városában kössön ki, ahol egy bérelt lakásban húzta meg magát.

Aztán egy idő múlva úgy érezte, hogy követi az ukrán titkosszolgálat, így egy erdős-mocsaras vadonon átgyalogolva Fehéroroszországba szökött. Augusztus 15-én kapták el a határőrök, mostanra érett meg benne, hogy nagy nyilvánosság előtt menedékjogot kérjen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.