Eddig 560 ezren töltötték ki „az évtized legegyszerűbb nyomtatványát”

gazdaság
2021 december 19., 06:59

Péntek reggelig már 560 ezer adóvisszatérítési nyilatkozat érkezett az adóhivatalhoz, még két hét és lejár az adóvisszatérítés februári kiutalásához szükséges nyilatkozat benyújtásának a határideje - tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a nyilatkozathoz az online kitöltést érdemes választani, a VISSZADO-nyilatkozatok több mint 75 százaléka így érkezik az adóhivatalhoz. Ezeket

Tállai „az évtized legegyszerűbb nyomtatványának”, ami biztosan így van, de ez azért az évtizedet is minősíti.

A VISSZADO-nyilatkozatot azoknak kell kitölteni, akiknek a kiutalási adatairól a NAV-nak nincs információja - húzta alá Tállai András, vagyis az év végéig attól várja a nyilatkozatot az adóhivatal, aki

  • családi pótlékra jogosult, de a családi pótlékot nem ő kapja,
  • a várandós nőtől és a vele közös háztartásban élő házastársától,
  • attól is, aki máshová kéri az adóvisszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja, illetve
  • nyilatkoznia kell a katás kisadózónak is, ha nem ő kapja a családi pótlékot, és
  • a rokkantsági járadékban részesülő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója közül annak, aki év közben a családi kedvezményt igénybe vette.

Az ebbe a körbe tartozó szülőnek a nyilatkozatot azért fontos december 31-ig benyújtani, mert csak így tudja a családi adóvisszatérítés összegét kiutalni a NAV 2022. február 15-ig. Az államtitkár leszögezte, hogy az adóvisszatérítéshez való jog a gyermeket nevelő szülőket mindenképp megilleti, így nem veszik el akkor sem, ha valaki elmulasztja az év végi határidőt. Ilyenkor a szülő a NAV által elkészített bevallási tervezetében, vagy az szja-bevallásában veheti igénybe az adóvisszatérítést, de ebben az esetben a szülők csak február 15-e után juthatnak az őket megillető összeghez, a NAV ugyanis a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, de legkorábban március 1-jén utalja ki a pénzt.

Tállai András megjegyezte, hogy a februári kiutalás teljesítéséhez mintegy 190 ezer nyilatkozatot vár még az adóhivatal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.