A Bankszövetség nem támogatja a kamatstopot

gazdaság
2021 december 23., 16:58

„A Magyar Bankszövetség meglepetéssel értesült a tegnap bejelentett kamatstopról” - olvasható a közleményükben. Orbán Viktor egy Facebook-videóban közölte, hogy a kormány októberi szinten rögzíti a lakossági jelzáloghitelek kamatait.

A Bankszövetség azzal kezdi, hogy „a bankszektor meghatározó feladata a gazdaság hosszú távon kiszámítható és fenntartható finanszírozása, melynek működését piacgazdaságban maga a piac tudja leghatékonyabban biztosítani. A magyar bankszektor tevékeny szerepet vállalt a járvány elleni küzdelemben, ezen időszak alatt a pénzforgalmi szolgáltatások fennakadások nélkül működtek, míg az új hitelezés rekord szintet ért el. Ennek is köszönhetően »sikerült együtt« a V alakú gazdasági kilábalás. A magyar pénzügyi szektor a hitelintézetek járványügyi különadójának befizetésével és Európa leghosszabb moratóriumának nyújtásával is - mint senki más - járult hozzá a járvány elleni védekezéshez.”

Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke, Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára és Novák Katalin államtitkár a családvédelmi akciótervről tartott sajtótájékoztatón
photo_camera Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke, Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára és Novák Katalin államtitkár a családvédelmi akciótervről tartott sajtótájékoztatón Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Ami a kamatstopot illeti, felidézik, hogy „a bankszektor az elmúlt években a jegybankkal együttműködve az érintett ügyfeleknek évente felkínálta az átváltást a fix kamatozású hitelekre, az új hiteleknél pedig kifejezetten erőltette a több évre fixált kamatozású hiteltermékek alkalmazását. Ennek a szükségességére többször fel is hívta a közvélemény és az ügyfelek figyelmét.”

A fentiek miatt a Bankszövetség nem tudja támogatni a kamatok ideiglenes fixálását a magyar bankszektor kárára azon ügyfeleknél, akik a többszöri felhívás ellenére is a kockázatosabb, változó kamatozású hitelek mellett döntöttek

- írja a Bakszövetség. Szerintük „a fixesítés lehetősége változatlanul és folyamatosan rendelkezésre áll az ügyfelek számára, amely a kamatnövekedés elleni védelmet hosszabb távon is nyújtja, ugyanis a kamatstop, ideiglenesen, csak 2022. június 30-áig biztosítja az alacsonyabb kamatot!”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.