Direkt36: a kormányzat napi szinten avatkozik be az MTI működésébe és torzítja saját politikai érdekeinek megfelelően a híreit

Média
2022 március 04., 08:37

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke 2019 novemberében emailt küldött a Magyar Távirati Irodát (MTI) igazgató Németh Zsoltnak: „Szia, ebből tudnátok írni egy hírt, forrásként rám hivatkozva? Köszi!” A közmédiához tartozó MTI-nek arról kellett kiadni egy hírt, hogy Orbán Viktornak levélben köszönetet mondott egy európai zsidó ernyőszervezetet vezető rabbi. Havasi azt is elküldte, hogy mi legyen a pontos cím és bevezető, az MTI pedig az utasításoknak megfelelően le is hozta a hírt – erről a Telexen írt a Direkt36, miután a birtokukba került egy gyűjtemény, amely az MTI belső levelezésének darabjait és más dokumentumokat tartalmaz.

A cikk szerint a dokumentumok megmutatják, hogyan avatkozik bele az MTI működésébe napi szinten a kormányzat, és hogyan torzítja a saját politikai érdekeinek megfelelően a híreit.

Több, az MTI belső működését ismerő forrás is beszámolt arról a Direkt36-nak, hogy egyes esetekben a minisztériumi sajtósok telefonon tollba is mondták, hogy a főnökeik nyilatkozataiban mit kell a címben és a bevezetőben kiemelni, és mi az, ami inkább maradjon ki a tudósításból.

A Direkt36 szerint 2021. február 17-én a már említett Németh Zsolt emailben arról tájékoztatta az ügyeletes MTI-s vezető szerkesztőt, Ráthy Sándort, hogy mit fog kérdezni az M1 tudósítója egy aznapi krakkói eseményen Orbántól, az MTI pedig az elkészült hírben az utasításnak megfelelően írt a sajtótájékoztatóról.

Idéznek egy másik belső emailt is, amely szerint nemcsak Orbán Viktor közvetlen kommunikációs stábjának, de a Rogán Antal minisztériumához tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központnak is szerepe van abban, hogy milyen híreket közöl az MTI. 2021. január 4-én az egyik MTI-s szerkesztő azt írta Ráthynak: „Az előbb telefonáltak a PM-ből, hogy levesszük-e az Indexről a Varga-interjút”. A Direkt36 szerint Varga Mihály pénzügyminiszter stábja azt akarta tudni, hogy az MTI ír-e lapszemlét a miniszter Indexen megjelent interjújából, mire Ráthy a következőt válaszolta:

„még nem jött rá megrendelés, forduljanak a ktk-hoz”

Vagyis hogy majd a Kormányzati Tájékoztatási Központ dönt arról, megrendeli-e a témát a hírügynökségtől.

A Direkt36-hoz eljutott anyagok szerint a minisztériumi közlemények címét és bevezetőjét tilos módosítani, Ráthy erről többször is küldött körbe levelet. Az egyik ilyenben azt írta, „változatlanul érvényes, ne írjátok át a minisztériumi közlemények címét hírben sem”. A Direkt36 szerint erre érkezett néhány válasz, az egyikben például azt írta valaki:

„Javaslom, hogy minden kormány, Fidesz és egyéb hatalmi szerv közleményét emeljük át egy az egyben, az első bekezdés után írjuk oda, hogy ki küldte, kinek, mikor, aztán négy-öt bekezdésenként írjuk oda, hogy közölte, tudatta. Semmi cizellálgatás, végül is már rég nem vagyunk újságírók.”

A Direkt36 a birtokába jutott dokumentumok és levelek alapján arról is ír, hogyan intézik ma az MTI Agenda szerkesztését, vagyis azt a listát, ami korábban minden közéleti szereplő sajtónyilvános eseményeit tartalmazta. Az ügyeletes vezető szerkesztők által körbeküldött levelekben a másnapi események listája szerepel, és a kormánypárti politikusok programjai mellett az látható, hogy „MTI és M1 tudósító részvétele” szükséges, viszont „agendába nem kérjük”. Egy forrás a Direkt36-nak ezzel kapcsolatban azt mondta, „nagyon következetes gyakorlat ez évek óta, amelynek az a célja, hogy ne készülhessen fel rájuk a nem kormánypárti sajtó”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.