Az ingatlanosok szerint drágulni fognak a lakások és az albérletek

gazdaság
2022 július 04., 05:10

A budapesti ingatlanos cégek fele, a vidékiek kétharmada számít áremelkedésre a következő egy évben, derül ki a GKI Gazdaságkutató és a Masterplast közös júniusi felméréséből. Ez alapján Budapesten és Nyugat-Magyarországon 4-5, a kelet-magyarországi régióban 8 százalék körüli áremelkedés várható a használt lakásoknál.

A várakozások szerint minden régióban fennmarad a lakáspiaci túlkereslet. Érdemi javulásra számítanak viszont a pesti zöldövezeti ingatlanok és a budai panellakások terén. Kelet-Magyarországon a panel társasházi lakások esetében enyhén javulók, a tégla lakásoknál pedig valamelyest romlók a kilátások. Az ország nyugati felén a családi házaknál látják jobbnak a helyzetet.

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

A válaszadó cégek kétharmada szintén áremelkedésre számít az új építésű lakásoknál, ahol a szűk kínálat is felfelé hajtja az árakat. Itt 10 százalékos emelkedés is elképzelhető.

Ugyanilyen arányban mondták, hogy felfelé fognak menni az albérletárak is, a következő évben 7 százalékkal.A GKI negyedévente szervez felmérést, hogy feltérképezze az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásait, a júniusi megkérdezés során 100 cég válaszolt. Az elemzés a lakossági reprezentatív felmérés eredményeit is tartalmazza. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.