Videóra vette egy brit turista, ahogy lavina lepi el a kirgiz hegyekben

idióta rekordok
2022 július 11., 05:36

Nem mindennapi videót készített Harry Shimmin, egy brit túrázó, aki több más brit és amerikai turistával együtt a Kirgizisztán és Kína határán lévő Tien-san hegységben kirándultak. A férfi kicsit elszakadt a csoportjától, hogy pár képet készítsen a hegyekről, amikor ropogó hangot hallott a távolból, és látta, ahogy egy szomszédos hegyoldalban elindul egy lavina.

A lezúduló hótömeg kezdetben elég távolinak tűnik Harry videóján, idővel viszont egyértelművé válik, hogy pont arra tart, amerre ő áll, így elkerülhetetlen, hogy betakarja a lavina.

Mindezt Harry a videóban csak annyival nyugtázza, hogy a helyzethez képest viszonylag nyugodtan elismételgeti párszor, hogy "istenem-istenem, ó szent szar", de tovább tartja a telefont.

A lavina az egész csoportot elérte, de mindenki szerencsésen túlélte az esetet, az ijedségen kívül csak kisebb sérüléseket szereztek. Utána egyszerre sírtak és nevettek, hogy még élnek. A videó készítője azt mondta, tudta, hogy pár lépésre tőle elég jó búvóhely van, ezért nem menekült pánikszerűen. Ettől függetlenül csak a szerencsén múlott, hogy mindenki megúszta az esetet, Shimming szerint ha csak 5 perccel előrébb tartanak az úton, akkor telibe kapta volna őket a lavina, és valószínűleg mind meghaltak volna. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.