Több mint 11 év után először emelte az alapkamatát az Európai Központi Bank

gazdaság
2022 július 21., 13:06
comments 6

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa 50 bázisponttal megemelte az irányadó eurókamatot csütörtöki kamatdöntő ülésén.

A döntés szerint 0,50 százalékra nőtt az irányadó refinanszírozási műveletek eddigi 0,00 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábainak szintje 0,25 százalékról 0,75 százalékra, illetve mínusz 0,50 százalékról 0,00 százalékra emelkedett.

Az EKB elnöke, Christine Lagarde 2017-ben Davosban.
photo_camera Az EKB elnöke, Christine Lagarde Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

Több mint 11 év után ez volt az első kamatemelés az eurózóna jegybankjában, és a tervek szerint idén még további emelések várhatóak, legközelebb szeptemberben. Az emelés célja az eurózónát is sújtó infláció megfékezése: az elmúlt 12 hónapban az eurót használó európai országokban a fogyasztói árak 8,6 százalékkal nőttek, ami bőven az EKB 2 százalékos terve fölött volt.

A BBC megjegyzi, hogy az EKB még a 2008-as válság után vágta meg jelentősen az alapkamatát, hogy ezzel segítse elő a gazdaság növekedését, a járvány idején pedig -0,5 százalékos kamatszintig is lementek. Idén azonban már jelezték, hogy emelni fognak, bár számos közgazdász elsőnek csak 0,25 százalékpontos emelésre számított. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.