A növényi italok a környezeti terhelés szempontjából jobban teljesítenek a tehéntejnél

környezetvédelem
2022 augusztus 23., 10:28
comments 11

A növényi italok minden környezeti mutatóban (víz- és földhasználat, üvegházgáz kibocsátások) jobban teljesítenek, mint a tehéntej, azonban ez nem jelenti azt, hogy teljesen mentesek lennének a környezeti terheléstől – írja a Másfélfok.

A cikk szerint nemcsak a vegánok vagy a laktóz-érzékenyek vásárolnak növényi italokat – amelyeket a hazai szabályozás nem enged tejként vagy joghurtként forgalmazni –, hanem azok is, akik az állatjóléti és a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe veszik.

Bár egyre kevesebben fogyasztanak állati eredetű termékeket és helyettesítik azokat növényi alapú termékekkel, a lassú változásnak a cikk szerint három oka van: a magas ár, az alacsony élvezeti érték, illetve a nem elegendő kínálat.

A vízszükséglet tekintetében a legtöbb növényi ital előállítása során felhasznált víz mennyisége igen magas, de még így is a fele, mint amit a tehéntej előállítása igényel. Kivéve a mandulaitalt, amelynek vízigénye sok esetben többszöröse a tehéntejének, de átlagosan is azzal összehasonlítható mértékű.

A mandulaitalok esetében jelentős a méhek számára káros permetezőszer-igénye, illetve mivel a Föld mandulatermelésének nagyjából 80 százaléka Kaliforniából származik, így a szállítás során keletkező üvegházgáz kibocsátás sem elhanyagolható.

A kókuszalapú tejhelyettesítők a szállítás mellett azért is lehetnek problémásak, mert a gazdaságos termelést megalapozó erdőirtások a biodiverzitást erősen megtépázzák és növelik kibocsátásokat.

Azonban a termőföld-szükségletet tekintve jellemzően a tehéntej megtermeléséhez szükséges föld kevesebb mint 10 százaléka elegendő a növényi italokhoz. A cikk szerint a legkiegyensúlyozottabb alternatíva a szójaital, amelynek nem hanyagolható el az állati eredetű termékekhez hasonlatos aminosav-összetétele, tehát alapvetően jobb tápértékkel rendelkezik a legtöbb tejalternatívánál.

Emellett leginkább a zabitalt ajánlják, már ha a vásárlás helyéhez közel megtermelt termékről van szó. Alacsony víz- és termőföldigényű, alacsony üvegházgáz-kibocsátású, eutrofizációs hatása és általánosságban műtrágyaigénye is alacsony, a teljes ökológiai lábnyom átfogó vizsgálata alapján alig marad el a szójaitaltól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.