Elefántbébi született a a Nyíregyházi Állatparkban

ÁLLAT
2022 augusztus 29., 12:42

Valószínűleg hím kiselefánt született Nyíregyházán. Az anyaállatot, Kwanzát huszonkét hónapig tartó vemhessége alatt folyamatosan vizsgálták. Ultrahanggal és vérvétellel követték a kis elefánt és Kwanza állapotát. Amikor hétfő hajnalban a gondozók bementek az anyához, Kwanza már anyatejjel etette kicsinyét.

photo_camera Pár órája született afrikaielefánt-borjút eteti anyja, Kwanza a Nyíregyházi Állatpark kifutójában 2022. augusztus 29-én. Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Egyelőre még a szakemberek sem tudnak sokat az utódról, de az biztos, hogy külső segítség nélkül született meg, egészséges és valószínűleg hímivarú. Megvizsgálni és súlyát lemérni egy-két napon belül lesz lehetőségük, akkor, amikor Kwanza megengedi a gondozóinak, hogy egy rövid időre elvegyék tőle a borját.

photo_camera Pár órája született afrikaielefánt-borjú anyjával, Kwanzával (j) a Nyíregyházi Állatpark kifutójában 2022. augusztus 29-én. Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

A park igazgatója, Gajdos László felidézte, afrikai elefánt Magyarországon eddig csak Nyíregyházán született, és ez már a negyedik utód. Az első utódot a 2008-ban Izraelből Nyíregyházára került Yoki nevű tehén hozta világra, az anyaállat azonban néhány hónap múlva elpusztult, a kicsit pedig gyakorlatilag a gondozóknak kellett felnevelniük.

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg három ázsiai, öt afrikai elefánt látható, utóbbiak közül a tenyészpár és a most született utód mellett még egy borjú, illetve a „nagynéni”, a 37 éves Bubba él együtt a közös kifutóban.

A szülők, Kwanza és Jack egy svéd, illetve egy angliai állatkertből került az Európai Fajmegőrzési Program keretében Nyíregyházára. Korábbi otthonaikban egyiküknek sem sikerült az utódnemzés. Nyíregyházán azonban a most született picivel együtt, már három borj szülei. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.