Sokaknak továbbra is akaratuk ellenére kell katonának maradniuk a Magyar Honvédségben

honvédség
2022 szeptember 12., 04:36

„Képzelheti, hogy milyen lehet a morál a honvédelemnél, ahol akarata ellenére tartják ott az emberek egy részét” – mondta a Magyar Honvédség egyik katonája névtelenül a 24.hu-nak. A magyar katonák ugyanis több mint két éve nem szerelhetnek le saját akaratukból a különböző vészhelyzetekre hivatkozva.

2020 áprilisában a koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi veszélyhelyzettel és az annak ürügyén bevezetett különleges jogrenddel kezdődött az az időszak, amelyben felmondási tilalom vonatkozik a honvédekre. Ez azt jelenti, hogy csak akkor hagyhatják el a testületet, ha az állományparancsnokuk hozzájárul, a főtisztek esetén pedig a vezérkari főnöknek kell engedélyezni a kilépést. Márpedig nagyon ritka, hogy áldásukat adják a távozásra, ahogy arról a lapnak nyilatkozó katona is beszél.

A Magyar Honvédség Altiszti Akadémián tavaly végzett honvéd altisztek ünnepélyes eskütétele a Hősök terén 2022. július 16-án.
photo_camera Altisztavatás 2022. júliusában. Illusztráció: Kovács Anikó/MTI/MTVA

A honvédek sokáig 2022. júniusát várták, amikor véget értek volna a járvány miatt bevezetett intézkedések, ám májusban az orosz-ukrán háborúra hivatkozva újabb veszélyhelyzetet hirdettek, és minden maradt a régiben.

Eközben ötödannyian sem jelentkeznek katonának, mint két évvel ezelőtt. Akik pedig távoznának, leginkább a túlterheltség és az alacsony bérezés miatt hagynák ott a honvédséget. Megnövelték a szolgálatteljesítési kötelezettség idejét a veszélyhelyzetben, ami a heti 60 órát is elérheti, noha korábban az általános szolgálati rendben 40 órát kellett szolgálatba lenniük.

(24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.