Ütközik az uniós szabályokkal a kannabisz legalizálásáról szóló német tervezet

külföld
2022 szeptember 12., 18:55

Jogi akadályba ütközhet a kannabisz ellenőrzött forgalmazásának engedélyezése Németországban.

Az Olaf Scholz kancellár által vezetett hárompárti kormány tavaly novemberben beszélt arról, hogy legálizálja a kannabisz rekreációs célú értékesítését felnőtteknek. Marco Buschmann igazságügyi miniszter májusban optimizmusát fejezte ki, hogy a törvényt jövő tavaszra elfogadhatják, és 2023-ban már „az első legális jointot” vehetik Németországban.

Azóta azonban a kormány érezhetően csöndesebb lett a törvénytervezettel kapcsolatban. Hétfőn a RedaktionsNetzwerk Deutschland hírportálnak kiszivárogtatott dokumentumban az szerepel, hogy a kannabisz legalizálása több szempontból is ellentétes lenne az európai szabályozással.

A legalizáció körüli kezdeti vitában a legfőbb akadályt az ENSZ 1961-es, kábítószerekről szóló egységes egyezménye jelentette. Ennek fontos célkitűzése volt, hogy a kannabisz és a kannabisz-gyanta termelését, valamint az illegális ópiumtermelést megakadályozza, továbbá korlátozza az illegális kokaingyártáshoz szükséges koka-levél termelését.

A másik akadályozó törvény az Európai Unió Tanácsának 2004-es határozata. Ez előírja a tagállamoknak, hogy a kábítószerek - köztük a kannabisz - árusítását „hatékony, arányos és visszatartó erejű büntetőjogi szankciókkal” kell büntetni. A schengeni egyezmény is kötelezi az aláírókat, hogy korlátozzák a „kábítószerek és pszichotróp anyagok, köztük a kannabisz” illegális kivitelét, értékesítését és szállítását.

Ezek ellenére a német kormány még a jelenlegi parlamenti ciklusban elfogadná a törvényt a kannabisz forgalmazásának engedélyezéséről. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.