A vénic-szil nyerte 2023-at

környezet
2022 november 10., 05:17

Az Országos Erdészeti Egyesület mozgalma 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját, 2013 óta egy online zajló, nyílt szavazáson, amelyen közel kétezren vettek részt, és összesen 1925 érvényes szavazatot adtak le.

Ebből 860 szavazatot kapott a a vénic-szil (Ulmus laevis), így ez lett 2023-ban az év fafaja. A második helyen - 569 szavazattal - a kecskefűz (Salix caprea), harmadik helyen – 496 szavazattal – pedig a rezgőnyár (Populus tremula) végzett.

photo_camera Ulmus laevis Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance via AFP

Az Országos Erdészeti Egyesület szerint a vénic-szil (Ulmus laevis) elsősorban az árterekhez kötődő szilfajunk, amelynek élettere a folyószabályozások, az ártéri ligeterdők java részének kiirtása, a megmaradottak egy részének átalakítása miatt lényegesen lecsökkent. Őshonos szileink közül a szilfavészre legkevésbé érzékeny, ennek ellenére visszaszorulása látványos. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.