Eltörlik Dubajban a 30 százalékos alkoholadót és a személyes alkoholengedély díját is

külföld
2023 január 02., 11:56

Dubajban vasárnap eltörölték az alkoholos italokat terhelő 30 százalékos adót és az alkoholengedély-kártya díját is a turizmus pörgetésének érdekében, írja a BBC. Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában korábban már engedélyezték a Ramadan alatti nappali alkoholárusítást, valamint az italok házhoz szállítását.

Aki Dubajban alkoholt akar fogyasztani, annak egy személyre szóló, az alkoholfogyasztási jogosultságát igazoló műanyag kártyát kell igényelnie, amit a helyi rendőrség állít ki - ennek a díja szűnt meg a 30 százalékos adó megszüntetése mellett a vasárnapi döntéssel.

Az még nem egyértelmű, hogy maradandó lesz-e a döntés, a Financial Times piaci forrásaira hivatkozva egyéves próbaidőként írja le az enyhítést.

Az újabb döntés mögötti indok a város vonzóbbá tétele lehet a külföldiek számára, ugyanis növekszik a turisztikai verseny Dubaj és a szomszédos országok között, amelyek dinamikusan fejlesztik a vendéglátó- és gazdasági szektoraikat, írja a BBC.

Egy helyi lakosra kilenc külföldi jut Dubajban, amelyet az Arab-öböl “bulifővárosaként” tartanak számon, és amely történelmileg több turistát és gazdag külföldi munkavállalót vonz szomszédainál, részben a liberálisabb életmód tolerálása miatt, írja a lap.

A két cég, amely alkoholt árusít Dubajban, a Maritime and Mercantile International és az African & Eastern azt mondta, hogy az adócsökkentés meg fog mutatkozni a fogyasztói árakban is.

Dubajban a nem muszlimoknak legalább 21 évesnek kell lenniük, hogy vehessenek alkoholt, és maguknál kell tartaniuk a fent említett alkoholengedélyt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.