Putyin adta a donyecki szakadároknak azt a légvédelmi rakétarendszert, amivel lelőtték a Malaysia Airlines gépét

külföld
2023 február 08., 13:48

A jelek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen döntött a maláj légitársaság MH17-es járatszámú repülőgépét megsemmisítő, földi telepítésű, BUK típusú légelhárító rakéta átadásáról a szakadároknak, állapította meg a Kelet-Ukrajna felett 2014-ben lelőtt repülőgép ügyében eljáró nemzetközi nyomozócsoport. Arra utaló jeleket, hogy az elnök előzetesen tudott vagy utasítást adott volna az utasszállító lelövésére, nem találtak. A nyomozócsoport szerdán bejelentette azt is, hogy felfüggesztik a vizsgálatot, mivel nem áll rendelkezésükre elegendő bizonyíték újabb büntetőeljárások megindításához.

photo_camera Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétataláltat. A fedélzeten lévő 283 utas - köztük 196 holland és 27 ausztrál állampolgár - és a személyzet 15 tagja életét vesztette. A hágai bíróság tavaly novemberben hozott ítélete kimondta, hogy

az MH17-es járatot egy Pervomajszk község közelében található mezőgazdasági földről kilőtt BUK rakétával találták el. A bíróság négy, tömeggyilkossággal vádolt vádlott közül hármat bűnösnek talált. Mind a hármat életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

A három egykori orosz titkosszolgálati tiszt és egy oroszpárti ukrán szeparatista gerillavezér ügyében hozott döntés szimbolikus, a katasztrófa után azonnal Oroszországba menekültek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.